Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tack för att du står upp för aborträtten, Ella Bohlin

Vi är tacksamma för att Ella Bohlin håller fast vid sin egen tydliga röst i abortfrågan och klargör att hennes partiledares uppfattning i frågan fortsatt inte gäller henne själv och KD i Region Stockholm, slutreplikerar Jessica Ericsson (L) och Erika Ullberg (S).

Publicerad: 7 juni 2019, 07:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi har aldrig uppfattat att Bohlin stått bakom sin partiledning, utan tvärtom tydligt satt ner foten och det har vi uppskattat, skriver Jessica Ericsson (L) och Erika Ullberg (S).

Foto: Anna Molander, Region Stockholm/Liberalerna


Ämnen i artikeln:

Region StockholmKristdemokraternaLiberalernaSocialdemokraternaEbba BuschSamvetsfrihet

Slutreplik. Vi uppskattar att Ella Bohlin påtalar att hon inte ställer upp på att tonen i det politiska samtalet skruvats upp för där har vi alla, Ella Bohlin inräknat ett ansvar.

Däremot blir vi lite förvånade över att hon lyfter abortfrågans vara eller icke vara som en del av valrörelsen. Visst förtjänar den mer uppmärksamhet, och funderingen är genuin, för samtidigt som KD vidhåller att de står fast vid den svenska abortlagstiftningen så har Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson förespråkat så kallad ”samvetsfrihet” för barnmorskor. Ett förslag som Barnmorskeförbundet själva är emot och som skulle förändra den abortsjukvård som Ella Bohlin står bakom. Och som vi skrev i den ursprungliga artikeln har vi aldrig uppfattat att Bohlin stått bakom sin partiledning, utan tvärtom tydligt satt ner foten och det har vi uppskattat.

Vi tar båda gärna en fika med Ella Bohlin, men tror inte att vi som har den möjligheten till en kopp kaffe med henne är de enda som undrar hur KD egentligen ställer sig i abortfrågan. Och den frågan hänger inte ihop med om det är val eller inte utan med att vi ser det som en viktig fråga.

Men samtidigt så funderar vi över om det inte är så att hon värderar sin egen roll som ledamot i partistyrelsen för modest – vi ser det som högst sannolikt att hennes syn på aborträtten och hennes agerande i frågan påverkas av andra framträdande och färgstarka personer inom partiet och däribland Ebba Busch Thors. Hur KD i Stockholms län förhåller sig till abortsjukvården är därför inte en liten fråga och definitivt inte för de kvinnor som befunnit sig eller befinner sig i den svåra situation som det innebär att välja om man ska bli mamma eller inte.

Vi är därför tacksamma för att Ella Bohlin håller fast vid sin egen tydliga röst, och klargör att hennes partiledares uppfattning i frågan fortsatt inte gäller henne själv och KD i Region Stockholm. Vi hoppas hon fortsätter göra det oavsett vilka vindar som blåser i hennes parti. Vill hon ha stöd i sin linje och kanske lite bullar till kaffet så ställer vi gärna upp.

Jessica Ericsson, fullmäktigeledamot  (L), Region Stockholm

Erika Ullberg, oppositionsregionråd (S), Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev