Debatt
Ta inte bort kunskap om allemansrätten!
Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Svenskt Friluftsliv skriver idag en uppmaning till regeringen att inte göra de ändringar som Skolverket föreslår. Allemansrätten är grundlagsskyddad och en rättighet som alla elever borde försäkras få mer kunskap om – inte mindre!
Publicerad: 20 december 2019, 08:19
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Elever som gått ut skolan ska veta vad allemansrätten innebär, anser debattörerna. Foto: Roxana/Colourbox
Ämnen i artikeln:
SkolverketSkolverkets förslag till nya kurs- och ämnesplaner överlämnades igår till regeringen och utbildningsminister Anna Ekström. Att antiken togs bort från grundskolans kursplan lär få ha missat, och på grund av all uppståndelse drogs det förslaget tillbaka. Men som Hans Albin Larsson skrev i en debattartikel i Jönköpingsposten den 28 oktober 2019 – ”Skolverket vill stryka mer än antiken”.
När vi gör en närmare textgranskning av förslag till kursplan för ämnet Idrott och Hälsa – kan vi bara instämma! Kunskapskraven har tagits bort i åk 6 om allemansrätten och i åk 6 och 9 om kartkunskap/orientering. Det trodde vi aldrig!
För att få betyg i ämnet Idrott och Hälsa i åk 6 så ställs det idag kunskapskrav om allemansrätten. Det är bra. Det är viktigt. Allemansrätten behöver hållas levande så att alla vet vilka rättigheter och skyldigheter vi har när vi vistas i naturen. Vilka är de bästa bärarna av kunskapen inför framtiden? Det är våra elever, menar vi.
Friluftslivet ökar – och det är bra. Friluftsliv och natur gör att vi mår bra. Nordiska rådet arbetar med en handlingsplan som ska läggas fram för Nordiska ministerrådet – som innebär att fler ska komma ut i naturen. Friluftsintresserade kommer att möta markägare liksom vild natur samt brukade jordar och skogar. Och vad är då bättre än att denna information säkras redan i skolan? Vi menar att det är självklart att elever som gått ut skolan ska veta vad allemansrätten innebär – och det är lika viktigt att samma elever har kunskap om hur en karta är upplagd och också att de kan orientera sig i naturen.
Att kunskapskraven omfattar allemansrätt, kartkunskap och orientering stärker också lärarna i deras arbete kring vad som är viktigt att lära ut till eleverna. Vi vet att betygsättningen styrs av kunskapskraven och kunskapskraven styr undervisningen.
Att kunna orientera sig är viktigt och berör inte bara natur och friluftsliv. Kunskapen behövs även i främmande stadsmiljöer och alldeles säkert vid nödutrymningar där hänvisning bara sker med hjälp av utrymningskartor uppsatta i aktuell lokal. Att kunna tolka en karta och olika riktningar vid en brand kan vara livsavgörande.
Vi uppmanar därför regeringen att inte acceptera den förändring som Skolverket föreslår utan att kunskapskraven om allemansrätten, om kartkunskap och hur man orienterar sig - behålls i åk 6 och åk 9.
Palle Borgström, förbundsordförande LRF
Per Klingbjer, ordförande Svenskt Friluftsliv
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Skolverket