Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ta ett helhetsgrepp om hyresmarknaden”

De bostadspolitiska ambitioner som den tillträdande regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om måste nu omsättas till konkreta regelförändringar. Fri hyressättning vid nybyggnation är en god utgångspunkt — men även regelverket för de årliga hyresförhandlingarna måste förändras.

Publicerad: 18 januari 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Överenskommelsen om fri hyressättning vid nyproduktion innehåller en hel del frågetecken.”

Foto: Lennart Månsson, Johanna Lundberg / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

HyresrätterHyresförhandlingarAllmännyttanBostadsbristenJanuariavtaletRegeringsbildningen

Den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet innehåller flera goda reformambitioner för bostadsmarknaden. Möjligheten till fri hyressättning vid nybyggnation är ett viktigt steg för att på sikt skapa en bättre fungerande bostadsmarknad, men det krävs också flera förändringar av regelverket för de årliga hyresförhandlingarna för att ge långsiktigt goda villkor som gör att fler vill och kan investera i befintliga hyreslägenheter. Här beskriver vi några utgångspunkter som är avgörande för att de bostadspolitiska ambitionerna ska omsättas i konkreta regelförändringar som leder till fler tillgängliga bostäder.

Fri hyressättning vid nyproduktion måste ha som utgångspunkt att hyresgästen och hyresvärden själva kommer överens om hyran. Här innehåller överenskommelsen en hel del frågetecken eftersom modellen enligt förslaget ska kombineras med införandet av en tariff för hyresutvecklingen. Hur det ska tolkas är i dagsläget oklart. Har partierna sökt inspiration i det tyska systemet som kombinerar en fri hyressättning med hyresspeglar och ett starkt konsumentskydd finns det goda förutsättningar för den aviserade utredningen att landa rätt.

Att skapa ett alternativ till kollektiva förhandlingar vid nyproduktion är inte tillräckligt för att skapa en ökad tilltro till investeringar i nya hyresrätter. Även det kollektiva förhandlingssystemet för nya och befintliga hyresbostäder måste förändras så att det skapas förutsättningar för förhandlingar som bygger på jämbördiga parter.

I dagens förhandlingssystem saknas såväl en oberoende tvistelösning som grunder för årliga förhandlingar och tidsgränser. Detta har i praktiken gett Hyresgästföreningen ett veto till hyresförändringar, eftersom det inte finns några sanktioner att ta till när det inte är möjligt att nå en uppgörelse mellan hyresvärd och Hyresgästföreningen.

Förslaget om att införa en oberoende tvistelösning på hyresmarknaden, kombinerat med tydliga tidsgränser för hur länge en förhandling kan pågå och med möjlighet till ekonomiska sanktioner är därför ett viktigt steg mot jämbördiga parter. Dessutom måste de årliga förhandlingarna säkerställa att den löpande hyresutvecklingen kopplas närmare den samhällsekonomiska utvecklingen. Därför måste en oberoende tvistelösning kombineras med en tydlig beskrivning av vad som ska ligga till grund för den årliga hyresutvecklingen. Utan en sådan beskrivning kommer det fortfarande vara möjligt för Hyresgästföreningen att lägga in sitt veto mot en rimlig hyresutveckling.

En förändrad hyresförhandlingsmodell både för nybyggnation och för befintliga hyresrätter är viktiga delar av de förändringar som krävs för att successivt skapa en fungerande bostadsmarknad. Ska vi nå dit krävs dock att regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna tar ett helhetsgrepp om de regelverk som styr hyresmarknaden.

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev