söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sveriges Skolledare dömer ut en stor mängd friskolor”

Ett förbud mot aktiebolag som huvudmän för skolor fordrar att staten ger full ersättning för vad ägarna förlorar, skriver Hans Bergström i en replik.

Publicerad: 27 januari 2023, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hans Bergström, docent i statsvetenskap, verksam på ägarnivå i Internationella Engelska Skolan som företrädare för The Hans and Barbara Bergstrom Foundation.


Ämnen i artikeln:

Vinster i skolanInternationella engelska skolanFriskolorSkolanUtbildning

Ordförandena för det sammanslagna Sveriges Skolledare kräver i en debattartikel i Dagens Samhälle 20 januari att aktiebolag ska förbjudas som huvudmän för skolor. Det är ett långtgående förslag, då nära 80 procent av alla elever i friskolor går i skolor med aktiebolag som ägare.

Matz Nilsson och Ann-Charlotte Gavelin Rydman skriver att ”vinstutdelning till skolägare måste genast förbjudas”. Detta är liktydigt med att staten konfiskerar ägandet.  

Inte med ett ord nämner de båda att regeringsformen, Sveriges grundlag, innehåller ett helt kapitel om ”Grundläggande fri- och rättigheter”. Kapitel 2 paragraf 15 lyder, i sammandrag: ”Vars och ens egendom är tryggad genom att ingen kan tvingas avstå sin egendom till det allmänna eller till någon enskild genom expropriation eller något annat sådant förfogande […] utom när det krävs för att tillgodose angelägna allmänna intressen. Den som genom expropriation eller något annat sådant förfarande tvingas avstå sin egendom ska vara tillförsäkrad full ersättning för förlusten.”

LÄS MER: ”Vinstutdelning till skolägare måste genast förbjudas” 

Här finns två fundamentala konstitutionella problem.

Det ena är att belägga att det skulle vara ett ”angeläget allmänt intresse” att förbjuda hela den sektor av aktiebolagsdrivna friskolor som ger familjer reell valfrihet. Framstående jurister har visat att detta är ytterligt svårt att driva hem, givet att sektorns skolor visar bättre resultat än snittet för svensk skola och att statsmakterna under mer än 30 år har stött att organisationer som Internationella Engelska Skolan, Kunskapsskolan, Pysslingen och Vittra fått verka och expandera. I sammanhanget finns också europeiska rättsregler att ta hänsyn till, med krav på proportionalitet för ingripande åtgärder.

Det andra är att förbud mot aktiebolag, efter att de accepterats under lång tid, fordrar att staten ger full ersättning för vad ägarna förlorar. Hur stor värdeförlusten skulle bli måste självfallet analyseras närmare, men en uppskattning är 20 till 30 miljarder kronor. För det fall en riksdagsmajoritet skulle komma fram till att det är angeläget att förbjuda alla aktiebolagsdrivna skolor, får man väl ta den kostnaden i statsbudgeten. En rak sådan expropriation kan i så fall vara bättre än ett skyttegravskrig utan ände mot väl fungerande huvudmän.

Fixeringen vid aktiebolaget som verksamhetsform är dock grovt osaklig. Inte ens Välfärdsutredningen som leddes av Ilmar Reepalu pekade ut just aktiebolag i sina förslag 2016. Den konstaterade att även aktiebolag kan ha stiftelser, pensionsfonder och universitet som ägare. Driftsformen är tydlig och effektiv och gör inte i sig ägarna oseriösa, ofta tvärtom. Anne-Marie Pålsson noterade i sin utredning för Lärarnas riksförbund 2022: ”Aktiebolagsformen är i många avseenden en effektiv verksamhetsform, sedan lång tid väl beprövad.” Kapitlet i rapporten har rubriken ”Aktiebolaget är inte problemet.”

Det är anmärkningsvärt att organisationen Sveriges Skolledare dömer ut en stor mängd friskolor med dugande och drivande rektorer, och tycker sig kunna göra det utan någon närmare analys av konsekvenserna.

Hans Bergström
Docent i statsvetenskap, verksam på ägarnivå i Internationella Engelska Skolan som företrädare för The Hans and Barbara Bergstrom Foundation

Följ debatten:

1. ”Vinstutdelning till skolägare måste genast förbjudas” 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev