Debatt
Svensk vård behöver mer utveckling och kvalitetstävlan
Det är politikernas skyldighet att värna om skattebetalarnas pengar. Ett uppenbart sätt att göra detta är att upphandla verksamheter som kan utföras lika bra eller bättre till en lägre kostnad av privata utförare, slutreplikerar Daniel Forslund (L) och Pia Kinhult.
Publicerad: 5 mars 2021, 09:22
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”En dubbelt så dyr driftkostnad ger bevisligen inte dubbelt så bra kvalitet, utan riskerar tränga undan annan vård,” skriver Daniel Forslund och Pia Kinhult.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Talla Alkurdi (S) försöker i sin replik hävda att kort svarstid och god tillgänglighet till 1177 Vårdguiden i Region Stockholm i själva verket är något dåligt. Det är för det första ett märkligt resonemang rent principiellt och för det andra bygger påståendet på felaktig statistik.
Låt oss börja med siffrorna: Under 2020 besvarades 1,36 miljoner samtal i Region Stockholm varav 16 procent hänvisades till akuten – inte 39 procent som Alkurdi hävdar. Trots fler samtal, snabbare svarstider och fler besvarade samtal så är det alltså en mindre andel av de bedömda samtal som hänvisas till akuten än de 22 procent i Östergötland som Alkurdi framhåller som ett föredöme.
Alkurdi lyfter även Värmland som ett gott exempel. Tillsammans med Sörmland gick dessa två regioner nyligen över till att bedriva tjänsten i egen regi. Och ingen kan sägas vara nöjd med resultatet: från att 92 procent av alla inkommande samtal besvarades i båda regionerna har det gått ned till 67 procent i Sörmland och 62 procent i Värmland. Vidare har kostnaderna och svarstiderna ökat dramatiskt: i Sörmland har priset gått upp från 95 kronor per samtal till över 190 kronor per samtal, medan Värmlands medelsvarstider gått från 3 minuter till 35 minuter. Med tio gånger (!) så lång väntetid är det inte orimligt att tro att många ger upp i den oändliga telefonkön och beger sig till akuten istället.
En dubbelt så dyr driftkostnad ger bevisligen inte dubbelt så bra kvalitet, utan riskerar tränga undan annan vård. Fakta är att den upphandlade driften av 1177 på telefon i Stockholm besvarar fler samtal och har landets kortaste väntetider till en lägre kostnad än i regioner som bedriver tjänsten i egen regi. Längden på samtalen och den medicinska kvaliteten är dock på samma höga nivå. Detta om något visar att man som region kan vara kravställare inte bara på kostnad utan också på kvalitet och därmed nå bättre resultat på bägge områdena när man upphandlar.
Det principiella skälet till att upphandla verksamhet i konkurrens handlar om att vi ser det som politikernas skyldighet att värna om skattebetalarnas pengar. Ett uppenbart sätt att göra detta är genom att upphandla verksamheter som kan utföras lika bra eller bättre till en lägre kostnad av privata utförare. Det gäller både för 1177 och för andra delar av offentlig sektor.
När nya aktörer får chansen att utveckla metoder och arbetssätt, får samhället samtidigt snabbare tillgång till fler nya, innovativa lösningar än om allt bedrevs i egen regi. Svensk vård behöver mer av utveckling och kvalitetstävlan, inte mer av ideologisk övertro på att allt löses bäst av regionerna själva.
Daniel Forslund, ordförande (L) regionstyrelsens Innovations- och utvecklingsutskott, Region Stockholm
Pia Kinhult, tidigare regionråd Region Skåne, f.d. styrelseledamot Inera
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.