måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Svenonius: Jag krigar för att jag hatar vårdköerna

Nej Lena Hallengren, jag krigar inte emot den svenska välfärdsmodellen. Tvärtom. Jag krigar för att det behövs ett fundamentalt nytt grepp om sjukvårdens organisering för att slå vakt om välfärden, skriver Irene Svenonius (M) finansregionråd Region Stockholm.

Publicerad: 30 januari 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Är Lena Hallengren (S) beredd att en gång för alla avskaffa vårdköerna, undrar Irene Svenonius.

Foto: Johanna Lundberg, Erik Simander / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

VårdköerRegion StockholmLena HallengrenVälfärd

I sociala medier och till media har socialminister Lena Hallengren (S) delat med sig av reflektioner om det jag sagt i SR Ekots lördagsintervju 25/1. Det är kul att hon hört intervjun, men det är tråkigt att hon inte lyssnat ordentligt eller helt enkelt slagit dövörat till för att jag både tar upp besvärliga frågor och kommer med pragmatiska lösningar för att alla som bor i Sverige ska få vård i tid. Svensk sjukvårds största problem är de enorma väntetiderna, liksom att vården är fruktansvärt ojämlik.

Om en sjuk ska få vård i tid eller inte beror på var i landet personen bor. Det är för mig helt orimligt, i synnerhet i ett högskatteland som Sverige. Men om detta vill uppenbart inte Sveriges socialminister varken lyssna eller tala. Det är beklagligt, framför allt för alla de som är sjuka runt om i Sverige som förtjänar att bli behandlade seriöst.

Sedan jag tillträdde som finansregionråd har jag ägnat mycket tid ute i vården – i Stockholm och övriga Sverige. Vi har en fantastisk medicinsk kvalitet. Forskningen gör stora framsteg. Innovationer i behandlings- och kirurgiska metoder liksom nya läkemedel gör att allt fler botas; att fler liv räddas.

Men de allt överskuggande problemen i vården handlar om vårdköerna, en växande byråkrati, kompetensförsörjningen och kostnadsökningstakten. Vårdköerna har fördubblats sedan 2014. Byråkrati tar allt mer av läkares och sjuksköterskors tid, när de borde kunna ägna sig mer åt att träffa patienter. Anställda tappar sugen när alldeles för många beslut fattas långt bort från vårdgolvet.

I Sverige har vi aldrig tidigare lagt lika mycket pengar på vården som i dag eller haft så många läkare och sjuksköterskor – ändå ökar köerna och patienter får inte vård i tid. Det är uppenbart att mer måste till än bara pengar.

Hallengren påstår i artikeln i Aftonbladet att det jag säger är ”något av en krigsförklaring mot vår svenska välfärd” – jag skulle snarare vilja påstå att det är precis tvärtom. Jag krigar för att det behövs ett fundamentalt nytt grepp om sjukvårdens organisering för att slå vakt om välfärden. Vi behöver ompröva strukturerna, för att sjuka ska få vård i tid, där vårdens anställda får fatta fler beslut och erbjuds vara delaktiga i den offentligt drivna vården och det inom ett mer ekonomiskt hållbart system.

Omkring 130 000 patienter köar just nu för att få vård. Det är helt oacceptabelt att Sverige som ett av världens rikaste länder och med bland världens högsta skatter har vårdköer överhuvudtaget.

I Stockholm har vi bland de kortaste vårdköerna i landet. När det gäller förstabesök inom specialistvården uppfyller vi vårdgarantin i 93 procent av fallen. Några tiotals mil norrut ut, i S-styrda Gävleborg, är motsvarande siffra 61 procent. Jag är inte nöjd förrän det inte finns några köer alls, jag hatar alla typer av vårdköer – i Stockholm och i Sverige.

Jag har skrivit en hel bok där jag beskriver problemen i svensk sjukvård och kommer med förslag på några av lösningarna. Men jag vill få till ett seriöst politiskt samtal och har ett mycket öppet sinnelag för andra idéer. Jag hoppas Hallengren och andra kan komma med fler. Varje förslag som kan korta köerna borde utredas. De politiska låsningarna och prestigen måste upplösas. Lösningar och att patienter ska få vård i tid måste vara i fokus.

Jag undrar därför om socialministern är beredd att tillsätta en nationell kommission – fri från politiker och med experter från både offentlig och privat vård – för att en gång för alla avskaffa vårdköerna?

Irene Svenonius, finansregionråd (M) Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev