Debatt
Svar direkt: Glädjande med fördjupad hälsorapport
Det finns många faktorer som påverkar hälsa och välbefinnande. Vi har valt att fokusera på den data som vi anser är mest påverkansbar för respektive kommun och de nyckeltal som SKL beställt för att bedöma utvecklingen inom målområdet, skriver Dagens Samhälles chefredaktör Olov Carlsson.
Publicerad: 2 oktober 2019, 09:39
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Invånarna i Stockholmsregionen har en hög förväntad livslängd, men de är inte äldst i landet. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos
Dagens Samhälles studie och jämförelse baserar sig på de nyckeltal som tagits fram av Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Det finns så klart många faktorer som påverkar hälsa och välbefinnande. Vi har valt att fokusera på den data som vi anser är mest påverkansbar för respektive kommun och de nyckeltal som SKL beställt för att bedöma utvecklingen inom målområdet. I bakgrundsarbetet till RKA:s studie framgår också tydligt varför de valt just de här måtten – RKA bedömer att det ger en god bild över hälsoläget i respektive kommun. Källan till vår data är tydligt angivet i artikeln och är enkel att hitta, både via vår jämförelsetjänst Kommunbarometern.se och via RKA:s hemsida.
Artikelförfattarna uppger att det också skulle vara problematiskt att vi vid analysen av ”andel långtidssjukskrivna med psykisk sjukdom” inte angett att man inkluderat hur stor andel av kommunens arbetande invånare som överhuvudtaget är långtidssjukskrivna”. Det skulle vara problematiskt om vi gjort det. Men vi har inte inkluderat det. Det är kort och gott inte en del av måttet.
Det är också viktigt att påpeka att artikelförfattarna visserligen har rätt i att invånarna i Stockholmsregionen har en hög förväntad livslängd, men de är inte äldst i landet. Faktum är att medelåldern i region Stockholm är lägst bland landets regioner, inte högst.
Samma gäller Danderyd. Kommuninvånarnas förväntade livslängd är bland de högsta i landet, men medelåldern i kommunen är 40,9 år enligt SCB, det vill säga inte en speciellt hög medelålder jämfört med andra kommuner.
Inte heller är andelen av kommunbefolkningen i Danderyd som är över 65 år särskilt hög jämfört med andra kommuner. Så slutsatsen att det är Danderydsbornas höga ålder som är orsaken till många fallolyckor och hög antibiotikaanvändning är inte solklar. Det är också viktigt att komma ihåg att medelålder och förväntad livslängd är två olika saker. Det är inte Stockholms rikare villaförorter som har högst andel äldre.
Så om vi skulle tagit hänsyn till befolkningens ålder vad gäller exempelvis antibiotikaförskrivning och fallskador, som artikelförfattarna själva anger som orsak till kommunens dåliga resultat, hade det sannolikt inte varit till Danderyds fördel.
Det är viktigt att komma ihåg att Sveriges alla 290 kommuner jämförs utifrån samma data och det är i den jämförelsen som Danderyd hamnar långt ner på listan. Det är såklart tråkigt för Danderyd men det är glädjande att se att man i Stockholmsregionen tar resultatet som intäkt till att göra en fördjupad studie. Det är precis det resultatet vi vill att våra jämförelser ska få.
Olov Carlsson, chefredaktör och ansvarig utgivare
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.