måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Strävan efter sunda finanser gynnar välfärden

Låt oss klargöra att det inte finns någon dold agenda om att försämra välfärden, tvärtom handlar det om att säkra välfärden långsiktigt. Vi behöver ta ansvar för att de medel som alla skattebetalare bidrar med används på bästa sätt, slutreplikerar Företagarnas vd och kommunala toppolitiker från M, S och C.

Publicerad: 22 augusti 2019, 11:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

För att kunna säkra en fungerande välfärd krävs sunda kommunala finanser, skriver artikelförfattarna.

Foto: Simon Hastegård, Daniel Stiller, Adam Wrafter / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

KommunalskattVälfärdSkattehöjning eller effektivisering?

Slutreplik. I en replik till vår artikel "Skattehöjningar fel väg att gå för kommunerna" skriver Kommunals chefsekonom Torbjörn Dalin om sin oro att effektiviseringar per automatik skulle vara dåligt för medarbetarna – även om säkerligen flera medarbetare inom offentlig sektor själva skulle kunna vittna om utrymmet för och behovet av mer effektiva processer.

Artikelförfattaren verkar vilja påskina att vår strävan efter mer effektiva kommunala verksamheter och goda finanser skulle vara förtäckt tal för att göra nedskärningar på kvaliteten i välfärden. Detta är en förvanskad tolkning av det vi säger och vad vår avsikt är. Låt oss därför klargöra att det inte finns någon dold agenda om att försämra välfärden, tvärtom handlar det om att säkra välfärden långsiktigt.

För att kunna säkra en fungerande välfärd krävs nämligen sunda kommunala finanser, inte bara nästa år utan även om fem, tio och tjugo år. Att se över i vilken utsträckning de verksamheter som kommunen ansvarar för kan bli mer kostnadseffektiva är därför nödvändigt för att säkra välfärden. Vi behöver förbättra de offentliga upphandlingarna, underlätta för företagare att skapa nya jobb som ger fler skattebetalare.

Det ligger dessutom rimligen i Kommunals intresse att inte höja kommunalskatten, då den skulle slå hårt och direkt mot deras medlemmars privatekonomi.

Den offentliga sektorns utgifter summerades 2017 till nästan 2 300 miljarder kronor. Endast tre länder i världen (Frankrike, Danmark och Belgien) har ett högre skattetryck jämfört med Sverige. Nästan 80 procent av kommunerna har en högre primärkommunalskatt i dag jämfört med för tjugo år sedan. Självklart finns ett tak för hur hög kommunalskatten kan bli. Därför vill vi uppmana till klok användning av våra gemensamma skattemedel.

Det är anmärkningsvärt att det uppfattas som kontroversiellt att inte förespråka ytterligare skattehöjningar som lösningen på välfärdens utmaningar. Ska vi säkra en god välfärd under kommande år behöver vi ta ansvar för att de medel som alla skattebetalare bidrar med används på bästa sätt. Det kräver att vi både ser över intäktssidan; vad vi kan göra för att säkra en stabil skattebas med företag som skapar arbetstillfällen – och utgiftssidan; hur verksamheterna kan bedrivas på ett bättre och mer effektivt sätt, som samtidigt tillgodoser de behov som omfattas av det kommunala kärnuppdraget.

Vi välkomnar att Kommunal inte har några invändningar mot effektiviseringar, och hoppas de vill och kan vara en konstruktiv röst i hur det kan göras utan att tumma på kvaliteten i välfärden. Här föreligger inget motsatsförhållande. Vi jobbar alla för att säkra mesta möjliga välfärd för medborgarna och att ge välfärdens medarbetare de bästa förutsättningarna. Allt med effektiv användning av gemensamma resurser.

Günther Mårder, vd Företagarna

Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande (S) i Luleå

Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Göteborg

Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande (C) i Leksand

Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande (M) i Växjö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev