Debatt
Stora tillgänglighetsproblem med coronainformationen
Region Stockholm, SVT Stockholm och 1177 Stockholm utestänger personer med hörselskada, personer med dövblindhet samt döva genom att inte tillgängliggöra all sin information och sina sändningar om coronaviruset, skriver flera organisationer.
Publicerad: 9 mars 2020, 16:17
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
1177 Stockholms webb är fortfarande, år 2020, otillgängligt för personer som använder punktdisplay. Foto: Madelen/Mostphotos
Vi, intresseorganisationer verksamma i Region Stockholm, har de senaste veckorna följt samhällsdebatten och krisinformation om coronaviruset i vår region. Vi kan konstatera att berörda ansvariga räknar med att ingen av våra medlemmar kommer att drabbas av coronaviruset då det i dagsläget inte finns någon anpassad eller riktad information för våra medlemmar att ta del av.
1177 Stockholms webb är fortfarande, år 2020, otillgängligt för personer som använder punktdisplay. Det är inte hållbart i kristider. Argumentet från 1177 har varit att deras plattform är för gammal för att anpassas. Ytterligare en stor brist med informationen på 1177 Stockholm är att den inte finns översatt till svenskt teckenspråk.
Inte heller på Region Stockholms webbsida om coronaviruset finns information översatt till svenskt teckenspråk och det går inte att finna någon information på teckenspråk om nuläget i regionen. Region Stockholm hänvisar dessutom för mer läsning om coronaviruset till 1177 Stockholm.
SVT Stockholm har aktivt rapporterat om läget och sjukvårdsdirektören har uttalat sig i tv. Men informationen gäller tydligen inte för oss som hör och ser dåligt då lokala regionala nyheter inte textas.
Vi har länge drivit frågan om att SVT:s regionala sändningar ska textas så att våra medlemmar kan ta del av nyheter med lokal vinkling. Det finns idag en försöksverksamhet för automattextning av de regionala nyhetssändningarna. Än så länge är det bara enstaka nyhetssändningar som har sänts publikt med automattext i SVT play. Många nyheter återges i korthet i text på SVT:s hemsida, men vi vet att det är långt ifrån alla våra medlemmar som rör sig online. För dem är det omöjligt att ta del av SVT:s regionala nyheter.
Generell samhällsinformation finns tillgänglig genom de textade nationella nyhetssändningarna, men hur ska personer med hörselskada, personer med dövblindhet samt döva kunna ta del av hur spridningen av coronaviruset påverkar samhället regionalt?
De senaste veckornas utveckling av coronaviruset och rapporteringen om detta från berörda myndigheter och Public Service gör det ännu en gång uppenbart att viktig information inte är tillgänglig för alla. Inte ens i kristider.
Coronaviruset har på kort tid blivit en stor och viktig samhällsfråga och det kommer dagligen nya rapporter om antalet smittade i Stockholmsregionen. Informationen om den regionala utvecklingen måste tillgängliggöras för alla.
Vi kräver:
■ Att Region Stockholm tar fram riktlinjer för tillgänglig kommunikation i kristider. Presskonferenser ska direkttextas och teckenspråkstolkas och alla rörliga medier som publiceras på regionens hemsida ska vara textade och teckenspråkstolkade
■ Att SVTs marksända regionala nyheter textas och teckenspråkstolkas.
■ Att 1177 Stockholm löser tillgängligheten för personer med dövblindhet så att även de som använder punktdisplay får tillgång information i kristider.
■ Att information på 1177 Stockholm och på Region Stockholms webb översätts till svenskt teckenspråk.
Region Stockholm, SVT Stockholm och 1177 Stockholm behöver vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att informationen är tillgänglig för alla invånare. Våra medlemmar har ett lika stort behov som alla andra av att ta del av information om hur stora samhällsfrågor påverkar på lokal nivå.
Agneta Österman Lindquist, ordförande Hörselskadades distrikt i Stockholms län
Joakim Hagelin Adeby, ordförande Stockholms Dövas Förening
Peter Falkegård, ordförande Förbundet Sveriges Dövblinda Stockholm och Gotlands län
Natalie Axelsson, ordförande Unga Hörselskadade Stockholm och Gotland
Julius Gasslander, ordförande Stockholms Dövas Ungdomsråd
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.