måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Stora skillnader för barn på sommarlovet

Det är viktigt med kostnadsfria aktiviteter för barn och unga. Att skära ned på kulturen och utbudet för barn och unga är helt fel väg att gå och riskerar att spä på ökade klyftor och utanförskap. Alla barn i Stockholm ska ha rätt till en meningsfull fritid och ett roligt sommarlov, skriver Vänsterpartiets Alexandra Mattsson Åkerström och Anna Sehlin.

Publicerad: 8 juli 2019, 11:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Barn som lever i ekonomisk utsatthet oroar sig ofta för pengar och anpassar sitt beteende efter familjens situation”, skriver Vänsterpartiets Alexandra Mattsson Åkerström och Anna Sehlin.

Foto: #1063/Colourbox


Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomKulturBarnUngdomar

Har alla råd med sommarlov? Semesterresor, läger och utflykter kan bli dyrt för många barnfamiljer. Det blir inget sommarlovskort i år och den blågröna majoriteten i Stockholm skär ned på kulturen och flera aktiviteter för barn och ungdomar.

Alla har inte ett lantställe att åka till på sommarlovet eller råd att dra iväg på solsemester utomlands. Därför är det viktigt att det finns aktiviteter som är gratis eller billiga för alla barn som stannar hemma på sommarlovet. Men i och med det blågröna styret i Stockholm har många stadsdelar fått skära ned i sina verksamheter för barn och unga, eftersom pengar saknas. Skattesänkningar har helt enkelt fått gå före.

Förra sommaren kunde barn och unga åka gratis med kollektivtrafiken tack vare sommarlovskortet. Vänsterpartiet fick igenom det med den förra rödgröna regeringen och det gällde alla barn från årskurs 6 till andra året i gymnasiet. Förra året fick Region Stockholm 78 miljoner kronor till sommarlovskortet men använde bara drygt hälften, 46 miljoner. Vänsterpartiet har krävt pengarna ska gå till sommarlovskort i år igen. Miljöpartiet röstar dock röstar nej till detta i den nya blågröna majoriteten.

Det är inte det enda som försvunnit sedan de blågröna tog över i Stockholm. Nedskärningar märks i hela staden. I Skarpnäcks stadsdel är parklekarna numera obemannade, kulturskolan i Hässelby blev uppsagd från sina lokaler och personalstyrkan på stadens bibliotek ska minskas.

Nyligen kom en undersökning från Kronofogden som visar att vart tolfte barn lever med en förälder som har skulder. Det handlar totalt om 183 000 barn i Sverige och 15 284 i Stockholms kommun, men långt fler än så lever i en ekonomiskt utsatt situation.

Barn som lever i ekonomisk utsatthet oroar sig ofta för pengar och anpassar sitt beteende efter familjens situation. En flicka berättar att hon sagt till sina kompisar att hon slutat med fotboll för att det var tråkigt men egentligen berodde det på att familjen inte hade råd.

Det är viktigt med kostnadsfria aktiviteter för barn och unga. Att skära ned på kulturen och utbudet för barn och unga är helt fel väg att gå och riskerar att spä på ökade klyftor och utanförskap.

Många barn känner en skam över att inte kunna åka på semester, delta i aktiviteter eller för att ta hem kompisar för att man inte har ett eget rum. Med en utsatt boendesituation blir det offentliga rummet ännu viktigare. Vi behöver öppna förskolor, parklekar, ungdomsgårdar, bibliotek och andra mötesplatser för barn och unga. Vi vill också att barn och unga ska kunna resa fritt med sommarlovskortet.

Alla barn i Stockholm ska ha rätt till en meningsfull fritid och ett roligt sommarlov, oavsett var i staden de bor eller vilken inkomst deras föräldrar har. Vi vill ha ett samhälle för alla, inte bara för de rika.

Alexandra Mattson Åkerström, vice ordförande socialnämnden (V), Stockholms stad

Anna Sehlin, oppositionsregionråd (V), Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev