söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Stoppa utnyttjandet av andrahandshyresgäster

Bristen på bostäder har öppnat för att andrahandsvärdet blir skyhögt. Symtomen av en sjuk bostadsmarknad måste behandlas och tryggheten måste öka för dem som hyr i andra hand, skriver Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson Momodou Malcolm Jallow och oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Clara Lindblom.

Publicerad: 14 mars 2019, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Hyran för en hyresrätt i andra hand är omkring 65 procent dyrare än ett förstahandskontrakt.” Foto: Arne Forsell / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

HyresrätterBostadspolitikBostadspolitiken

Det har byggts alldeles för få hyresrätter under en alldeles för lång tid. Det har lett till att människor som är desperata efter en bostad utnyttjas på andrahandsmarknaden. Det här problemet måste de styrande politikerna komma åt.

Nyligen uppmärksammades Boverkets kartläggning av andrahandsmarknaden. Den visar att hyran för en hyresrätt i andra hand är omkring 65 procent dyrare än ett förstahandskontrakt. Att hyra en bostadsrätt i andra hand är 138 procent dyrare än motsvarande hyra för ett förstahandskontrakt.

De här siffrorna förvånar inte. Dagligen kan vi se bostadsannonser, bland annat på Facebooks marknadsplats och på Blocket, från personer som vill hyra ut sina lägenheter. Det kan till exempel handla om en etta för 9 000 kronor i månaden, ett källarrum för 7 500 kronor eller en tvåa för 12 000 kronor. I vissa fall är det budgivning om hyrorna, där högstbjudande får hyra.

I vissa fall handlar det tyvärr om människor som medvetet gör stora påslag den egna hyran för att kunna bekosta andra delar av sina liv, fastän de vet att det inte är tillåtet, och bara hoppas på att det aldrig upptäcks. Och det gör det sällan.

Det är i grund och botten helt politikernas fel att det ser ut så här. Att folk är desperata på andrahandsmarknaden beror på att det byggts alldeles för lite hyresrätter under alldeles för lång tid. Bristen på bostäder har öppnat för att andrahandsvärdet blir skyhögt. Lösningen på problemet på lång sikt är alltså att bygga många fler hyresrätter och att inte ombilda de hyresrätter som redan finns.

Men vi måste också behandla symptomen av en sjuk bostadsmarknad här och nu. Tryggheten måste öka för dem som inte har en egen bostad och hyr i andra hand och för att det ska bli så behövs ett antal åtgärder på statlig och på kommunal nivå.

En förstahandshyresgäst bör förlora sitt hyreskontrakt om den tar ut en andrahandshyra som överstiger förstahandshyran, utöver accepterade tillägg för möbler och annat som ingår.

Privatuthyrningslagen behöver avskaffas eftersom den leder till överhyror. Självklart ska det vara möjligt att hyra ut sin lägenhet, men andrahandshyran måste stå i proportion till det som hyrs ut – även när det gäller bostadsrätter.

Medvetenheten behöver öka om vilken hyra man som ägare av en bostadsrätt eller innehavare av ett förstahandskontrakt får ta ut. Här har bostadsrättsföreningar, privata hyresvärdar och allmännyttan ett tydligt ansvar att ta.

Hyresgäster i bostadsrätter måste få den juridiska möjligheten att få tillbaka pengar när de betalat överhyra, något som i dag är mycket svårt.

Över hela landet behöver det föras in i allmännyttans ägardirektiv att aktivt arbeta förebyggande mot överhyror. Våra allmännyttiga lägenheter ska inte användas till att utnyttja människor som behöver bostad. Alla uthyrningar ska gå rätt till.

Sverige har sedan några månader en ny bostadsminister, Per Bolund (MP). Ministerns mest prioriterade fråga bör vara att se till att få fart på byggandet av hyresrätter med hyror som folk har råd med, men han bör också snabbt se till att skärpa reglerna för andrahandsuthyrning så att människor inte utnyttjas på andrahandsmarknaden.

Momodou Malcolm Jallow, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson, (V)

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd Stockholms stad, (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev