Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Stoppa det dåliga importköttet!

Nu måste det bli ett slut på köttskandaler och att dåliga livsmedel obehindrat strömmar in över våra gränser. Det är dags att visa handlingskraft på riktigt, skriver Mikael Eskilandersson & Angelica Lundberg, SD.

Publicerad: 23 februari 2019, 18:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Inför ursprungsmärkning även på menyer och kräv att även importkött följer svenska djurskyddsregler, uppmanar SD.

Foto: Artem Merzlenko/Colourbox


Ämnen i artikeln:

Djurskydd

För bara några veckor sedan upptäcktes att hälsoskadligt kött från Polen importerats till Sverige. Kött från djur som varit fulla med tumörer och behandlats illa blev mat åt svenska skolbarn. I veckan var det dags igen. Den här gången stoppade gränspolisen delar av köttet som fraktades i en skåpbil på Öresundsbron innan det nådde svenska tallrikar. Men 1550 kilo lammkroppar, som låg direkt på golvet i bilen, släpptes in i landet och serveras förmodligen som dagens lunch någonstans i Sverige, kanske just i dag. Mörkertalet vad gäller dåligt importerat kött är stort och våra gränser är ofta helt obevakade.

När Magdalena Andersson (S) fick frågan höll hon med om att dåligt importerat kött var ett problem men hon presenterade inga lösningar. Ett konkret förslag från Sverigedemokraterna för att hjälpa konsumenterna att göra medvetna val och på så sätt minska efterfrågan på importerat kött är att införa ursprungsmärkning även på menyer.

När man handlar i butik finns det vanligtvis tillfredställande information för att förstå vad maten kommer ifrån. Värre är det på restaurang eller i kommunala bespisningar där det oftast helt saknas information om matens ursprung.

Sommarens torka har gjort att fler och fler konsumenter förstår vikten av att handla svenskt för att gynna våra inhemska företag och säkerställa god kvalité. Att handla svenskt innebär också bättre villkor för djuren, ökade arbetstillfällen inom svensk livsmedelsindustri och mindre klimatpåverkan genom kortare transporter.

Landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) säger att ursprungsmärkning ska införas och att regeringen jobbar med ärendet. Men där tar det stopp. Det är nämligen så att Sverige inte har självbestämmanderätt i frågan utan vi måste be EU om lov.

Ett medlemsland som önskar införa nationella bestämmelser om ursprungsmärkning måste anmäla detta till EU. I anmälan behöver landet bland annat kunna visa på samband mellan vissa kvaliteter hos livsmedlet och dess ursprung samt kunna visa att en majoritet av konsumenterna tycker att information om livsmedlets ursprung är mycket viktigt. Så även om det är bra att regeringen nu delar vår uppfattning gällande ursprungsmärkning så måste man ändå ställa sig frågan, när kommer det att ske? Hur mycket dåligt kött ska importeras till Sverige och hamna på tallriken i svenska skolor och på äldreboenden innan regeringen får åtgärder på plats?

Sverigedemokraterna vill att regeringen skyndsamt inför ursprungsmärkning men också att lagstiftningen ändras så att även importerat kött följer svenska djurskyddsregler.

Faktum är att även sådant kött som är godkänt för import oftast har producerats med sämre djurskyddskrav än vad vi ställer på våra svenska köttproducenter.

Varför ska vi äta mat som inte når upp till de krav vi själva har satt upp?

Mikael Eskilandersson, konsumentpolitisk talesperson (SD)

Angelica Lundberg, riksdagsledamot i Civilutskottet, SD

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Djurskydd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev