Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Stomiopererade förnedras och misstänkliggörs”

Nej, vi missbrukar inte stomipåsar och katetrar. Det skriver ILCO, Tarm-uro- och stomiförbundet apropå tre regioners åtstramning av stomiprodukter.

Publicerad: 24 september 2019, 13:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är ett trauma att förlora en kroppsdel, men med rätt hjälp kan stomi fungera bra, skriver debattörerna.

Foto: Magnus Baglien, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierPatientsäkerhetRegioner

Den byråkratisering och det misstänkliggörande av stomiopererade personer som pågår i flera regioner, är förnedrande. Det krävs exempelvis att vi ska planera in våra diarréer. Hälso- och sjukvårdslagen är för patienterna helt satt ur spel.

Att förlora en kroppsdel i form av hela eller delar av tarmar eller urologiska organ, är ett stort trauma. Men med rätt hjälp kan en stomi fungera bra. Det är många saker som behövs, exempelvis kompresser, tvättlappar för att få bort gammalt klister, skyddsmedel som lägger sig som en plastfilm på huden, tätningsringar, platta som håller fast ringen som påsen ska sitta på, mindre eller större påse, nattpåse med slang som går till en annan påse, tejp, bälte att fästa i påsen, ett resårbälte som håller fast alltihop, ett påslås med mera.

TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, går igenom och värderar de produkter som finns och majoriteten regioner följer TLV:s rekommendationer. Men Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Region Jönköping gör egna listor där produkter som TLV godkänt tas bort. Men en förlorad kroppsdel går inte att handskas med hur som helst. I Västra Götalandsregionen visar en medlemsundersökning ILCO gjort att 25 procent behöver produkter som inte finns på regionens krympta lista. Man har i flera fall rätt att byta till en produkt utanför listan genom ett dispensförfarande. Men den proceduren får inte längre utföras av stomiterapeuten som i stället ska skicka en dispensansökan till en nyskapad central funktion som ska granska ”ärendet” och säga ja eller nej.

Region Skåne har förutom ett snålt tilltaget sortiment även infört ett maxtak. En del stomiprodukter har ”byte max en gång per dag”, för andra står det ”1-3 påsar per dygn”. Om det inte räcker ska ”individuellt behov beaktas”.

Men hur planerar man i förväg för ett nattligt läckage som kräver fler påsar än normalt? Eller en diarré som pågår några dagar? Anser Region Skåne att det pågår ett omfattande missbruk och överkonsumtion av stomiprodukter?

En person med en fungerande stomi, är en tillgång för samhället. Man kan jobba och slipper sjukhusinläggningar. Det finns ingen ekonomisk vinst i detta för regionerna som vi har fått redovisat, trots påstötningar. Det ger förvisso regionernas upphandlare och andra byråkrater trygga jobb. Men det är inte vad hälso- och sjukvårdslagen handlar om. Den utgår från patienten där målparagrafen lyder en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.

ILCO får nej när vi ber om ett möte med ansvarig ”produktkonsulent” för att få insyn och komma med synpunkter, trots att samarbete är ett nyckelord för Västra Götalandsregionen, det hörde vi senast under flera seminarier i Almedalen. I produktkonsulentens arbetsbeskrivning står dessutom att hen ska vara kundorienterad och vem är kund om inte vi stomiopererade?

ILCO uppmanar de tre regionerna att gå tillbaka till en nationell upphandling eller presentera en öppen och ärlig redovisning om att era system är billigare för skattebetalarna inklusive byråkratjobben samt att det är till förmån för patientens hälsa jämfört med det nationella systemet.

Bo Karlsson, förbundsordförande ILCO, Tarm-, uro- och stomiförbundet

Rose-Marie Hultman, ordförande ILCO Skåneregionen

Eva Kindvall Vinkvist, ordförande ILCO Region Västra Götaland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev