tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Stockholmsbarnens behov samma som i andra städer

Stockholms stad har i decennier misslyckats med att lösa anläggningsbristen, detta kan inte enbart skyllas på förra mandatperioden, skriver Helene Hellmark Knutsson och Björn Eriksson i sin slutreplik.

Publicerad: 22 april 2019, 07:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

UngaIdrottStadsplaneringHälsaBarnStockholm

Slutreplik  Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd skriver i sin replik till oss i Dagens Samhälle att målet är att bygga en klimatsmart stad där idrott och kultur finns med redan tidigt i planeringsstadiet av nya stadsdelar. Wedin välkomnar även ett kontinuerligt samarbete med idrottsrörelsen för att bygga ett mer klimatsmart, idrottande och sammanhållet Stockholm. Vi välkomnar denna dialog. Den behövs, men vi behöver också beslut.

Bristen på idrottsanläggningar och andra idrottsytor i Stockholm stad är akut. Nu måste barn och unga i Stockholm få bättre möjligheter att vara fysiskt aktiva. Bristen på idrottsanläggningar och andra idrottsytor är stor för många av våra idrotter. Oavsett idrott är anläggningsfrågan det största hindret för att aktivera fler barn och unga i Stockholm. Detta i en tid där stillasittandet och ohälsan ökar.

Frågan är varför ett barn i Stockholm är mindre värt än ett barn i Göteborg eller Malmö? Barn har samma behov oavsett var de bor, men när det kommer till möjligheter att röra på sig fysiskt, till exempel i organiserad idrott, så är möjligheterna betydligt sämre i vår huvudstad.

I Stockholm ser vi att villkoren är dramatiskt sämre i vissa stadsdelar. Detta är en utveckling som är särskilt påtaglig i nybyggda och förtätade stadsdelar där idrottsanläggningarna byggs alldeles för sällan och alltför små. De stora multifunktionella idrottsplatserna som byggdes på 60- och 70-talen prioriteras inte längre.

Stockholms stad har i decennier misslyckats med att lösa anläggningsbristen, detta kan inte enbart skyllas på förra mandatperioden utan ignoreringen av att skapa plats för idrott har pågått länge, oavsett partifärg. Vi ser framemot en träff mellan idrottsrörelsen och ansvariga borgarråd så snart som möjligt för att gå igenom de mest prioriterade investeringarna för att ge våra barn och unga så bra möjligheter till idrott och daglig rörelse och minska det farliga stillasittandet. Så kan vi bygga en hållbar stad tillsammans.

Helene Hellmark Knutsson, ordförande Stockholms idrottsförbund

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev