tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Stockholmare stängs ute av SD:s politik”

Ensamkommande som fått uppehållstillstånd är stockholmare. Och härbärge till EU-medborgare och bistånd till papperslösa barnfamiljer är uttryck för stockholmarnas medmänsklighet - något som vi värderar högt, skriver socialborgarråd Jan Jönsson (L) i en replik till SD.

Publicerad: 29 januari 2019, 10:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi stockholmare är välkomnande människor. Framför allt värderar vi medmänsklighet högt.” Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenEnsamkommandeVåld mot kvinnorHemlöshet

Vi som fått uppdrag och förtroende att styra har skyldighet att se till att Stockholm är en stad med goda livsvillkor för alla. Vi ska också se till att Stockholm är välkomnade och intressant för de många miljoner turister, handelsresande och andra som besöker oss varje år.

I debattartikeln ”Grönblåa styret satsar på icke-medborgare” säger sig Sverigedemokraterna sätta stockholmarna först. Men i SD:s Stockholm får inte alla stockholmare vara med.

SD hävdar att Stockholm inte har ansvar för att ordna boende till de ensamkommande över 18 år som nu fått uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen. Helt felaktigt menar SD att ansvaret ligger hos Migrationsverket. Men när en individ får uppehållstillstånd blir hen också folkbokförd och kommunmedlem.

De som får uppehållstillstånd räknas därmed som stockholmare och Stockholms stad har ansvaret. Utan de 20 miljoner kronor till boendelösningar som staden avsatt för 2019 hade hundratals unga stockholmare ställts rätt ut på den kalla gatan, lagom till jul.

I Stockholm, liksom i andra städer, vistas EU-medborgare som försörjer sig genom tiggeri. De flesta vistas här helt lagligt, men för deras välfärd och försörjning har staden inget ansvar. Däremot har socialtjänsten alltid det yttersta ansvaret för att ge nödbistånd till människor som vistas i kommunen, oavsett skäl eller hemvist.

Och Stockholm är en kall stad om vintern. Kommunfullmäktige beslutade därför år 2012, i bred politisk enighet, om verksamheten Vinternatt. Här får fattiga EU-medborgare som sover utomhus tillfälligt skydd undan kylan några dagar åt gången. Vid temperaturer under 7 minusgrader eller vid klass 2-varning ges alla som inte funnit någon plats för nattvilan tak över huvudet. På så sätt tar Stockholm sitt ansvar för nödbistånd enligt socialtjänstlagen. Det är också ett uttryck för stockholmarnas känsla för medmänsklighet.

Den grönblå majoriteten i Stockholm har kommit överens om att behålla det ekonomiska biståndet till papperslösa barnfamiljer. Det rör sig om bistånd till cirka 6 familjer, 11 barn. Stockholms budget på totalt 46,3 miljarder kronor klarar den kostnaden.

SD räknar fel när de påstår att de största satsningarna på sociala området görs på kostnader för nyanlända. De har hittat två budgetposter på sammanlagt 420 miljoner kronor som de kopplar till nyanlända.

De två budgetposter som SD identifierat innehåller bland annat 100 miljoner kronor för stadens bidrag till ideella organisationer. Det är organisationer som har verksamhet för personer med funktionsnedsättning, hemlösa och våldsutsatta kvinnor och barn. Hör dessa stockholmare inte heller hemma i SDs Stockholm?

Människors nationalitet är SD:s viktigaste urvalskriterium för om en person har rätt till stöd eller inte. I Stockholms kommunfullmäktige har SD hittills ansträngt sig mer för att peka ut vilka stockholmare de inte anser har rätt till stöd, än att berätta vilka som kan få stöd. Våldsutsatta barnfamiljer och äldre i hemlöshet finns inte omnämnda i SDs budget. Dessutom vill SD spara stort på socialnämnden, minus 75 miljoner kronor, vilket skulle drabba barn, hemlösa och andra som behöver stöd och skydd hårt.

Stockholm är till för alla stockholmare och stadens många besökare. Vi stockholmare är välkomnande människor. Framför allt värderar vi medmänsklighet högt.

Och det borde väl vara en självklarhet för alla och en var, eller hur?

Jan Jönsson, socialborgarråd (L) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev