Debatt
”Statsministern har fel om kommuners skattesänkningar”
Statsminister Stefan Löfven (S) påstår att Moderaterna och Kristdemokraterna sänker skatterna i kommunerna under pandemin. Det stämmer inte, men det är något de borde göra, skriver John Norell, förbundsordförande Fria Moderata Studentförbundet
Publicerad: 19 januari 2021, 18:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Det stämmer inte att de borgerliga partierna sänker skatter i kommuner och regioner. I alla fall inte mer än socialdemokrater, skriver John Norell. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Under årets första partiledardebatt i slutet av förra veckan anklagade statsminister Stefan Löfven de borgerliga partierna för att inte ta coronapandemin på allvar och påstod att de borgerliga partierna sänker skatterna i kommunerna de styr i stället för att prioritera äldreomsorg och sjukvård. Det stämmer inte att de borgerliga partierna sänker skatter i kommuner och regioner. I alla fall inte mer än socialdemokrater. I år är det bara elva kommuner som sänker skatten. Fem av dem har en moderat ordförande i kommunstyrelsen och i lika många är det en socialdemokrat, enligt en kartläggning i en kommande rapport från FMSF. Inte en enda av Sveriges regioner sänker skatten i år.
Att välfärden sviker och att äldre- och sjukvård inte håller måttet handlar inte om att det saknas pengar. Faktum är att 2020 verkar bli ett rekordår för kommunerna med enorma satsningar på välfärden, enligt Sveriges Kommuner och Regioner. Problemet handlar om organisation, ledarskap och politiska prioriteringar.
Sverige har ett av världens högsta skattetryck, vilket innebär att makten över vilka varor och tjänster som ska produceras i hög grad bestäms av politiker och tjänstemän i stället för av familjer, brukare och konsumenter.
Egenmakten är kärnan i frågan om välfärdsstatens storlek. Att sänka skatten handlar inte om att minska resurserna till välfärden utan om att flytta tillbaka makten från kommunhus till individer, familjer och frivilliga gemenskaper. Där resurserna skapas från första början.
Politiker i alla partier behöver inse att varje krona som kommuner och regioner spenderar först måste tas från medborgarna, som gott och väl är förmögna att fatta beslut själva om hur pengarna ska användas. Politiker behöver också inse att det inte finns någon konflikt i att sänka utgifterna och behålla eller till och med förbättra kvaliteten i offentlig service till invånarna. Det är ett svek mot medborgarna att välja höjd skatt framför kostnadsbesparingar, att upphandla fler verksamheter till privata utförare och på andra sätt sänka utgifterna.
Kommunalskatterna har aldrig har varit så höga som de var 2020. När politiker misslyckas med att leverera gentemot medborgarna är lösningen inte högre skatter som koncentrerar makten ännu mer. Tvärtom borde politiker på alla nivåer sänka skatter för att låta människor få bestämma mer själva.
Statsministern efterlyste i partiledardebatten ”arbetsro” och vädjar till de andra partierna att de ska genomföra socialdemokratisk politik i kommuner och regioner tills pandemin är över.
Det är förståeligt att statsministern önskar arbetsro. Vintern har inneburit en förtroendekris som gjort att Socialdemokraterna inte längre är största parti enligt den väljaropinionsundersökning som Demoskop nyligen presenterade. Om statsministern önskar arbetsro är det naturligtvis fritt fram för honom att lämna sitt ämbete och lämna över till en regering som är reda att styra landet.
John Norell, förbundsordförande Fria Moderata Studentförbundet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.