Debatt
”Staten måste hålla tecknade avtal”
Fyrspår mellan Stockholm och Uppsala är en investering för hela Sverige, skriver Emilie Orring (M), Helena Proos (S), Irene Svenonius (M), Aida Hadzialic (S) och Andreas Larsson.
Publicerad: 4 maj 2022, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Emilie Orring (M), Helena Proos (S), Irene Svenonius (M), Aida Hadzialic (S) och Andreas Larsson, vd för Stuns. Foto: Angelica Klang (Emilie Orring), Maxim Thoré/Bildbyrån (genrebild)
Huvudstadsregionen Stockholm-Uppsala växer ihop alltmer och är viktig för hela landets fortsatta tillväxt och utveckling. En vanlig vardag reser närmare 50 000 människor med tåg mellan Uppsala och Stockholm. Det gör den till Sveriges mest pendlade sträcka. Pendlarna blir fler i takt med att allt fler vill resa klimatsmart och att regionerna växer samman. Redan i dag är det trångt på spåren med förseningar och störningar som följd – störningar som tyvärr sprider sig i hela Sveriges tågsystem. Inte minst trafiken från hela norra Sverige drabbas. Så kan det inte fortsätta.
För varje år som utbyggnaden av fyra spår mellan Stockholm och Uppsala skjuts upp går samhället miste om 400 miljoner kronor, enligt rapporten ”Fyra spår för Sverige” från konsultföretaget Sweco 2022. Framför allt genom längre restider, men också genom fastighetsvärden som inte kan realiseras och att företag inte kan utvecklas när det är svårt att rekrytera rätt personal. För att Stockholm-Uppsalaregionen och Sverige ska kunna konkurrera globalt även i framtiden krävs kraftfulla satsningar. Ska det ske hållbart, med minskade utsläpp av växthusgaser och ökad rörlighet, är järnvägen och kollektivtrafiken en nyckelfaktor.
LÄS MER: Sveriges minsta kommun med i kampen om Trafikverkets pengar
Med en utbyggnad till fyra spår hela vägen mellan Uppsala och Stockholm kan vi få pålitlig tågtrafik längs hela Ostkustbanan. Samtidigt skapar vi förutsättningar för över 100 000 nya bostäder och lika många nya jobb, visar Swecos rapport. Vi kan utveckla mer klimatsmart trafik till Arlanda från hela Mellansverige och möjliggöra för universitet och näringsliv att attrahera och rekrytera.
Ingen annan sträcka i landet skulle ge lika goda vinster för hela Sverige, samtidigt som kostnaderna för att inte bygga fyrspåret är betydande. På några år har samhället tjänat in hela investeringen.
Redan för fyra år sedan lovade regeringen en utbyggnad till fyra spår – dels genom beslut om nationell plan, dels genom juridiskt bindande avtal med regioner och kommuner. Regionerna och kommunerna har förbundit sig att möta upp med bostäder, kommunal infrastruktur, kollektivtrafik och andra följdinvesteringar. Många företag har redan inlett omfattande investeringsprogram. Då duger det inte att som Trafikverket endast avsätta 2,2 miljarder kronor till ett projekt som kräver 12,9 miljarder kronor. Det indikerar tydligt en nedprioritering, en kraftig försening och följaktligen svikna löften.
Nu måste alla – stat, regioner, kommuner och näringslivet – tillsammans se till att realisera de löften som utställts och säkerställa att lagt kort ligger.
Utan en väl fungerande Stockholm-Uppsalaregion riskerar hela landet att tappa i konkurrenskraft. Fyrspår mellan Stockholm och Uppsala är en investering för hela Sverige, som ökar kapaciteten och gör att andra investeringar får full effekt. Därför måste fyrspåret prioriteras högt, och arbetet starta snarast möjligt, för att få allt på plats senast enligt utlovad tidsram. Vi har helt enkelt inte råd att vänta.
Dessutom handlar fyrspårsfrågan också om att staten måste vara en pålitlig avtalspart som håller vad den lovar. Det gör nämligen vi.
Emilie Orring (M)
Regionstyrelsens ordförande, Region Uppsala
Helena Proos (S)
Regionstyrelsens 2:e vice ordförande, Region Uppsala
Irene Svenonius (M)
Regionstyrelsens ordförande, Region Stockholm
Aida Hadzialic (S)
Regionstyrelsens 2:e vice ordförande, Region Stockholm
Andreas Larsson
Vd för Stuns, en stiftelse för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.