Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Staten måste bli bättre på hållbar upphandling”

De statliga bolagen och myndigheterna ligger långt ifrån målet om en miljömässigt ansvarsfull upphandling. Borde inte statens egna verksamheter vara ett föredöme för resten av Upphandlingssverige, Lena Micko, undrar Ragnar Unge, Miljömärkning Sverige m fl.

Publicerad: 11 november 2019, 11:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”För städtjänster så borde upphandlingen premiera resurssnåla städtjänster som använder minimalt med städkemikalier och plastpåsar.”

Foto: Daniel Nilsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierAgenda 2030MiljöKlimatPlast

Det är bråttom att ställa om till en mer hållbar konsumtion. Vi måste förändra såväl den privata som den offentliga konsumtionen. Den senare hanterar våra gemensamma skattemedel och omsätter i dag uppskattningsvis hela 750 miljarder kronor per år. Svenska folket vill att dessa gemensamma medel hanteras med miljöansvar. Miljömärkning Sveriges undersökning visar att 7 av 10 svenskar tycker att det är viktigt att det ställs miljökrav vid upphandling (The Report 2019). Men i dag används offentliga medel alltför ofta till att upphandla varor och tjänster utan att ta hänsyn till miljömässiga och sociala villkor.

Upphandling är ett effektivt verktyg får att nå målen i Agenda 2030. Regeringen har därför infört en nationell upphandlingsstrategi (2016) med ett tydligt mål om miljömässigt ansvarsfull upphandling. Strategin vänder sig till statliga bolag och myndigheter. Men alltför lite har hänt. De statliga bolagen och myndigheterna ligger långt ifrån målet om en miljömässigt ansvarsfull upphandling. Borde inte statens egna verksamheter vara ett föredöme för resten av Upphandlingssverige?

Sverige har förbundit sig att arbeta för att nå målen i FN:s hållbarhetsplan Agenda 2030. Där ingår upphandling under målet hållbar konsumtion. Agenda 2030-delegationen föreslår en skärpning av de statliga verksamheternas ansvar. De konstaterar också att de företag som kan erbjuda hållbara varor och tjänster inte premieras nog vid upphandling. Hur kunde det bli så?

När det 2019 upphandlas hotelltjänster så borde det vara självklart att hotellet ifråga inte har en frukostbuffé med engångsartiklar och att man arbetar för att energieffektivisera driften. För städtjänster så borde upphandlingen premiera resurssnåla städtjänster som använder minimalt med städkemikalier och plastpåsar. Där ser vi hur näringslivet ligger steget före den offentliga sektorn med moderna, gröna inköp och det hoppas vi att det blir ändring på.

Vi tycker att det hög tid att statens egna verksamheter lägger in en högre växel och siktar mot toppen för att vara föredömen inom hållbar upphandling.  Vi bistår gärna med stöd och kunskap. Det är ett gyllene tillfälle för vår nya civilminister Lena Micko (S) att starta sitt uppdrag med att lyfta vikten av en hållbar upphandling och de statliga verksamheternas roll däri. Det tror vi att hon har stor kunskap och erfarenhet av sedan tiden på SKL och som kommunalråd i Linköping. Så här kommer avslutningsvis tre uppmaningar, som vi riktar såväl till ministern som till de ansvariga på de statliga bolagen/myndigheterna:

Skapa effektiva samarbeten med statliga kollegor och dela erfarenheter. Dela med er av kunskap och goda exempel.
Sätt konkreta mål för att bli föredömen i Upphandlingssverige. Sikta på högsta betyg i nästa utvärdering!
Ta hjälp av oss experter som kan såväl hållbarhet som den aktuella branschens förutsättningar för att ställa krav.

Det är dags att statens egna verksamheter inser kraften i upphandling, resurseffektiviteten i märkningar och bredden av de företag som kan erbjuda hållbara produkter. Tillsammans kan vi bidra till att vi når de nationella och globala miljö- och klimatmålen.

Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige

Vanessa Butani, Director of Sustainable Business, Scandic hotels

Ola Bäck, Director Corporate Affairs & Service Excellence - responsible for CSR, ISS Facility Services

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev