Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Staten behöver ta ansvar för ”Nordens Pompeji”

Det arkeologiska fyndområdet i Uppåkra har alla förutsättningar att bli ett centrum för forskare och studenter, men också ett turistmål av högsta rang för både svenska och utländska besökare. Ändå är de statliga satsningarna på Uppåkra minimala, skriver Philip Sandberg (L) kso i Lunds kommun och Christian Sonesson (M) kso i Staffanstorps kommun.

Publicerad: 14 maj 2020, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”För att förstå södra Skandinaviens järnålder och vikingaålder är mer utforskning av Uppåkra centralt,” skriver Philip Sandberg (L) och Christian Sonesson (M).

Foto: Annika Persson, Henrik Lethin


Ämnen i artikeln:

KulturarvForskningTurismStaten

I Skåne finns Uppåkra, en av norra Europas mest spännande arkeologiska fyndplatser. Uppåkra var sju gånger större än Birka och bebott i tusen år, fem gånger så länge som Birka. Ändå är denna centralbygd knappt känd i vare sig Skåne eller Danmark. Det beror med all sannolikhet på att Uppåkra hamnar i kläm mellan två nationer. Orten ligger i Sverige, men dess storhetstid var dansk.

För att förstå södra Skandinaviens järnålder och vikingaålder är mer utforskning av Uppåkra centralt. Stefan Nyzell, docent i historia, och Thomas Småberg, biträdande professor i historia vid Malmö universitet, har beskrivit Uppåkra som ”ett nordiskt Pompeji – ett kulturarv som väntar på att upptäckas”. ”Om Uppåkra liknas vid en fotbollsplan har hittills bara de fyra hörnflaggorna grävs ut”, skriver de.

Uppåkra omfattar nämligen cirka 40 hektar med fynd ned till två meters djup. Det har funnits bebyggelse här från år 100 f Kr till 1 000 e Kr. I kulturlagren finns välbevarade fynd av sten, ben, horn, ädelmetall, glas, flinta, träkol och tygrester med mera. Här har också för första gången någonsin hittats kvarlevor av ett fornskandinaviskt tempel med bland annat vapenoffer efter forntida segerceremonier.

Fyndområdet i Uppåkra har alla förutsättningar att bli ett centrum för forskare och studenter, men också ett turistmål av högsta rang för både svenska och utländska besökare. Nu pågår arbetet med att utveckla ett arkeologiskt center i Uppåkra, en kulturarvsbank med museum, föreläsnings- och konferenssalar samt en arkeologisk park. Målet är att skapa ett arkeologiskt, vetenskapligt center, öppet såväl för allmänheten som för studenter och forskare. Man kan jämföra med vad Birka betyder för turismen i Mälardalen eller vad Vikingamuseet betyder för Roskilde.

Ändå är de statliga satsningarna på Uppåkra minimala. Fynden från Uppåkra tas dessutom om hand av Lunds universitets historiska museum, som är ansvarsmuseum för större delen av Skånes arkeologiska fynd. Museet har i dag den näst största samlingen av fornfynd i Sverige, efter Historiska museet i Stockholm.

Konsekvensen har blivit att ett enskilt universitet har ansvar för att finansiera södra Sveriges omhändertagande av fornfynd – utan att få motsvarande extra resurser. Därför saknas i dag tillräckliga resurser för omhändertagandet av fynd.

Det är inte heller rimligt att Lunds och Staffanstorps kommuner själva ska bära finansieringen. Uppåkra bör därför en gång för alla, även om det ligger utanför Mälardalen, betraktas som en nationell angelägenhet som finansieras med statliga medel.

Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande (L) Lunds kommun

Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande (M) Staffanstorps kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev