Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Stärk demokratin, innan vargen kommer

Den liberala demokratins partier måste än starkare framhäva poängen med fri politisk debatt: Det är den som gör det möjligt att på bästa möjliga underlag tillgodose idéer och intressen i alla delar av landet och bland alla samhällsgrupper, skriver Lennart J. Lundqvist, professor emeritus, Göteborgs Universitet.

Publicerad: 19 januari 2019, 04:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I vargfrågor som i många andra behöver majoriteten tänka på att inte utnyttja sin maktposition och ständigt köra över svagare grupper.

Foto: Volodymyr Burdiak/Colourbox


Ämnen i artikeln:

PopulismYttrandefrihet

För en vecka sedan demonstrerade tusentals norska djurrättare till försvar för Norges vargar utanför Stortinget i Oslo och runtom i landet. Deras demonstration var ett svar på en tidigare demonstration, med ännu fler deltagare, i detta fall i protest mot regeringens vargpolitik och med krav på att få skjuta fler vargar. Engagemanget i vargdebatten må vara större i Norge, men även i en svensk kontext väcker frågan känslor.

Hundraårsminnet av principbeslutet om allmän och lika rösträtt blev föremål för många kommentarer i svensk debatt under senhösten. Många pekade på hoten från populistiska rörelser som en allvarlig utmaning för den liberala demokratin med dess fungerande rättsstat, yttrandefrihet, föreningsfrihet och ett erkännande av opposition och skilda meningar som en självklar grund för allt politiskt meningsutbyte. De flesta har, som sig bör, framhållit, att i en liberal demokrati förväntas inte majoriteten utnyttja sin maktposition för att ändra spelreglerna till egen fördel.

För populistiska partier är däremot pluralism och motstridiga intressen ingen självklarhet. I Ungern såväl som i Polen har de politiska ledarna aktivt förändrat de liberala inslagen i demokratin, allt enligt deras egen princip att den verkliga folkviljan är en, och att partiets ledning är dess rättmätiga uttolkare. Demokratins försvarare behöver inse att pluralismen har ett pris. Kompromisser mellan olika intressen får inte innebära att vissa intressen blir ständiga förlorare.

Att demokratin ändå inte alltid når ända fram illustreras i en artikel om vargfrågan som kunde läsas jämsides med en ledare om demokratins 100-årsjubileum. Där framgick att kompromissandet resulterat i flera oförenliga mål. Vargens utbredning ska enligt riksdagens beslut begränsas till områden där de gör minst skada och den ska minskas i områden där skapar problem för befolkningen. Samtidigt ska målet om ”gynnsam bevarandestatus” uppfyllas, vilket lett till att Naturvårdsverket detta år förbjudit licensjakt också i problemområdena. Det politiska resultatet blir nöjda vargvänner i storstäderna, medan landsbygdens folk känner sig överkörda och hyser mindre förtroende för myndigheter och rättsstat.

Nu vore detta kanske inte så alarmerande för den liberala demokratin om det inte också funnes ett svenskt populistiskt parti berett att utnyttja landsbygdsfolkets missnöje. I dagarna mellan jul och nyår kunde man läsa att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson vill att partiet blir ”en del av människors vardag ute i kommunerna”.

I de län där det finns vargar har SD en god grund att arbeta från. Inte nog med att vargen där är ”en del av människors vardag”. Det är också SD. Sverigedemokraterna var nämligen andra eller tredje största parti i valen till kommunfullmäktige i de delar av landet där vargen skapar problem. I många kommuner norr om Vänern och Mälaren var SD faktiskt också andra största parti i riksdagsvalet.

Alldeles oavsett hur man bedömer SD:s framtidsstrategi så gäller det att – innan vargen kommer - vara på sin vakt. Vårt demokratiska självförsvar måste stärkas, givet de spår populismen lämnat i Europa, i Ryssland och i USA där populismen gått fram längre än här. Det gäller att göra SD:s politiska ”bevarandestatus” så ogynnsam som någonsin är möjligt. Vi har att göra med en rovlysten ulv, för tillfället maskerande sig som offerlamm i spelet om regeringsmakten.

Står övriga partier inte enade i vårt demokratiska självförsvar, befinner vi oss kanske fortare än vi kunnat ana i en farlig situation. Det gäller alltså att mota vargen i grind genom att ständigt visa en enad front. Den liberala demokratins partier måste än starkare framhäva poängen med fri politisk debatt: Det är den som gör det möjligt att på bästa möjliga underlag tillgodose idéer och intressen i alla delar av landet och bland alla samhällsgrupper.

Lennart J. Lundqvist, Professor Emeritus Göteborgs universitet, Statsvetenskapliga institutionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PopulismYttrandefrihet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev