söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Starbrinks ”lösningar” ett hån mot patienterna

Anna Starbrinks (L) förslag på välfärdssatsningar är ett hån mot de patienter i Stockholmsvården som dagligen utsätts för risker på grund av platsbrist, personalbrist och resursbrist. Politikerna måste sluta komma med tomma ord och visa hur de ska lösa de katastrofala förhållandena i vården, skriver läkarna bakom Stockholms sjukvårdsupprop i en replik.

Publicerad: 13 januari 2020, 08:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dra tillbaka varslen på Stockholmssjukhusen, uppmanar skribenterna sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). Foto: Erik Simander, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

PatientsäkerhetLäkareVårdplatserAkutsjukvårdPrimärvård

Dagen efter Sjukvårdsmarschen, demonstrationen som fick närmare 3 000 stockholmare att trotsa decemberrusket för att visa att nedskärningarna i vården och massiva varsel i ett redan så pressat läge inte är okej, publicerades en debattartikel i Dagens Samhälle undertecknad av Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L). Där skriver hon att den svenska välfärden måste rustas upp rejält för framtiden. Anna Starbrink refererar också till den växande åldrande befolkningen och den beräkning regeringen gör att välfärden på grund av detta behöver 90 miljarder mer.

Så långt allt gott.

Problemet är att det är just det motsatta de styrande regionpolitikerna just nu gör i Stockholm. Budgetposten som går till sjukhusen är så skral så att 800 undersköterske- och läkartjänster på akutsjukhusen tvingas varslas, anställningsstopp har varit ett faktum på Stockholmssjukhusen en längre tid och det som kallas en satsning på vårdcentralerna innebär inte ens en ökning som täcker upp för inflationen kommande år.

Det värsta är att det drabbar patienterna. Stockholms sjukvårdsupprop har samlat över 300 vittnesmål från vårdpersonal där patientsäkerheten hotats på grund av bristfälliga resurser eller brist på personal.

När det är ett så pressat läge finns heller inga marginaler. Det visade sig inte minst på Södersjukhusets akutmottagning under trettonhelgen. Den medialt uppmärksammade Iréne Lindblad, dotter till den 83-åriga kvinna som väntade sju timmar på att få träffa en läkare och som sedan fick ligga på akuten med proppar i lungorna i väntan på en vårdplats, beskriver det såhär: "Sängar stod inte bara utmed varenda vägg i korridorerna utan ställdes bredvid varandra i rader mitt på golvet". Till Aftonbladet säger hon: "Det var som Gökboet där inne, jag var helt chockad.”

Regionpolitikerna fortsätter, likt en skiva som har hängt sig, hävda att patientsäkerheten inte är hotad. Vi ser motsatsen. Dagligen.

Inte heller vill de ta debatten. Vårdutvecklingsregionrådet i Stockholm, Ella Bohlin (KD) ville inte sitta vid samma bord som oss, initiativtagarna till Stockholms sjukvårdsupprop, i TV4 Nyhetsmorgon i december 2019. I sina Instagramkommentarer efteråt hävdar hon att hon gärna hade debatterat om det hade kommit dit en annan politiker.

I sin artikel den 15 december skriver Anna Starbrink vilka lösningar hon ser för att rädda välfärden. Hon skriver om att värna vaccinationsprogrammen, angripa antibiotikaresistensen, forska för livet, satsa på digital hälsa, förebygga psykisk ohälsa och jobba med hälsa för integration. Allt det här är väldigt bra saker Anna Starbrink, missförstå oss inte, men lösningsförslagen är ett hån inte bara mot de som arbetade trettonhelgen på SÖS-akuten och mot Iréne Lindblad och hennes mamma. Det är ett hån mot de patienter som dagligen utsätts för reella risker på grund av platsbrist, personalbrist och resursbrist.

Nu måste de styrande regionpolitikerna vakna, erkänna att patientsäkerheten är hotad, dra tillbaka varslen, öppna fler vårdplatser och satsa på akutsjukhusen och vårdcentralerna på riktigt. Nu.

Laura Eklinder Björnström, ST-läkare Södersjukhuset och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop

Akil Awad, ST-läkare Södersjukhuset och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev