tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Starbrink: ”Vi jobbar på att avlasta akutsjukhusen”

God sjukvård uppstår inte över en natt. Vi behöver arbeta på både kort och lång sikt. Och från politiskt håll arbetar vi just nu med att utveckla vården och på olika sätt avlasta akutsjukhusen, skriver Anna Starbrink (L) i en slutreplik.

Publicerad: 15 januari 2020, 08:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Omställningen till framtidens hälso- och sjukvård är alltså en långsiktigt pågående förändring, skriver Anna Starbrink (L). Foto: Erik Simander, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Varsel i Region StockholmPatientsäkerhetAkutsjukvårdSjuksköterskorLäkare

Sedan flera år pågår en stor omställning av hälso- och sjukvården i Stockholm. I bred politisk enighet och baserat på professionella bedömningar fattade vi beslut om att föra sjukvården närmare människor. Omställningen, som innebär att vård flyttas ut från akutsjukhusen närmre invånarna, innebär en förändring av resursfördelningen, hur de nya pengarna som tillförs vården varje år fördelas. Vård som flyttas ut från ett akutsjukhus betyder således inte att den försvinner. Det bygger dock på att personal följer med när patienterna flyttar.

Omställningen till framtidens hälso- och sjukvård är alltså en långsiktigt pågående förändring. I kortare perspektiv påverkas nu vården också av ett betydligt stramare ekonomiskt läge än på många år.

Det är inte bara Region Stockholm som just nu går in i ett tufft ekonomiskt läge, det gäller för hela Sverige. Vi har en kommunal kostnadsutjämning som slår hårt mot Region Stockholm där vi kommer behöva betala 3,2 miljarder kronor om året inom några år, utöver den miljard vi redan betalar.

Det ska dock understrykas att vi inte har dragit ned på sjukvårdens budget, utan har tillskjutit stora belopp varje år de senaste åren. Även i det ansträngda ekonomiska läget 2020 ökar hälso- och sjukvårdsnämndens budget med 1,6 miljarder.

ST-läkarna Laura Ekling Björnström och Akil Awad skriver att mina förslag för framtidens sjukvård är bra, men ett hån mot patienterna. Mina förslag är förstås inga lösningar på det tuffa läget på akutmottagningarna under trettonhelgen eller för att kunna öppna fler vårdplatser i morgon. Jag tror att vi är eniga om att god sjukvård inte uppstår över en natt och att vi måste arbeta på både kort och lång sikt. Det långsiktiga arbetet handlar om flera år av beslut som växlar ut i något som förhoppningsvis ger våra patienter ännu bättre vård. Här och nu görs också mycket. Vi öppnar nya vårdplatser inom bland annat geriatrik och snart inviger vi vår tionde närakut vid Hötorget. Detta är ett steg på vägen, men det krävs mer.

Ett hinder vi ser är bristen på sjuksköterskor. Genom januariavtalet med Liberalerna som medverkande avsätts 100 miljoner kronor i budgeten till karriärtjänster för specialistsjuksköterskor. Karriärmöjligheter och arbetsvillkor är avgörande för att klara omställningen.

Patienternas behov av vård och patientsäkerheten kommer självklart alltid att sättas först. Alla sjukhus har varit tydliga med att de kommer att klara av att göra nödvändiga effektiviseringar utan att tumma på patientsäkerheten. Vi måste lita på att professionen klarar av detta. Jag har full förståelse för den oro och frustration som medarbetare i vården känner. Sjukvårdens medarbetare gör viktiga insatser för att alla ska få den vård de behöver och från politiskt håll arbetar vi just nu med utveckla vården och på olika sätt avlasta akutsjukhusen.

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd (L) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev