Debatt
”Ställ tydligare hållbarhetskrav i it-upphandlingar”
Vi uppmanar Sveriges kommuner att avge ett nyårslöfte om att ställa hållbarhetskrav i it-upphandlingen. I utbyte lovar vi att se till att it-industrin möter kraven, skriver organisationen bakom TCO Certified.
Publicerad: 27 december 2021, 05:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Kommunerna köper it-hårdvara som datorer och bildskärmar för cirka 3,2 miljarder kronor varje år, skriver Sören Enholm, vd TCO Development. Foto: TCO Certified
År 2022 är det halvtid för de globala målen i Agenda 2030. Inköpare har makt – och upphandling är ett kraftfullt verktyg som bör användas för att uppnå målen.
Kommunerna köper i dag it-hårdvara som datorer och bildskärmar för cirka 3,2 miljarder kronor varje år. Dessa inköp orsakar hela 160 000 ton koldioxidutsläpp och 252 ton utsläpp av partiklar som är skadliga vid inandning, enligt Upphandlingsmyndigheten.
Utöver miljöpåverkan finns sociala och arbetsrättsliga risker i de globala leverantörskedjorna. Ställs inga – eller fel – krav i den offentliga upphandlingen riskerar skattemedel att finansiera såväl klimatutsläpp och annan miljöpåverkan som dåliga arbetsförhållanden i fabrikerna.
Steg mot en grönare och mer rättvis upphandling har tagits. Ett regeringsförslag om skärpta regler i offentlig upphandling är på remiss till sista januari 2022. Krav kring klimat, hälsa och sociala förhållanden föreslås gå från rekommendation till skyldighet i offentlig upphandling.
Problemet är att krav förutsätter kontroller – och komplexa leverantörskedjor är svåra att granska. Risken för greenwashing är stor. Nära hälften av de miljöpåståenden som används i marknadsföring är överdrivna eller vilseledande, visar en EU-granskning av flera branscher.
I regeringens förslag nämns två effektiva vägar till hållbar upphandling: att ställa krav på längre livslängd och på miljömärkningar. De krav som ställs bör vara de som gör störst skillnad – i fallet it-produkter är det främst krav på längre livslängd och möjlighet till återbruk.
Krav bör också ställas på att påståenden leds i bevis. Det finns ett fåtal miljömärkningar och hållbarhetscertifieringar, bland annat TCO Certified, som gör det jobbet åt upphandlaren. Kommuner behöver i de fallen bara kräva att produkterna är miljömärkta eller certifierade.
I 30 år har TCO Certified hjälpt inköpare att driva hållbar utveckling i it-industrin. Våra krav uppdateras var tredje år för att hela tiden ligga i framkant och möta dagens utmaningar. Viktigast av allt är att oberoende experter verifierar att industrin faktiskt följer kraven.
År 2022 är det dags att lägga in en högre växel i arbetet med Agenda 2030. TCO Development uppmanar därför Sveriges kommuner till ett nyårslöfte, med tre delar:
■ Ställ krav på att leverantörer kan leda miljömässiga och sociala hållbarhetspåståenden i bevis.
■ Ställ krav på att produkter ska ha lång livslängd och gå att återbruka.
■ Ställ krav på att produkter ska vara miljömärkta och/eller hållbarhetscertifierade.
I utbyte lovar vi att omsätta nyårslöftet till förändring i it-industrin. Varje år lägger vi 20 000 timmar på kontroller och uppföljning. Det gör att kommunerna som kräver TCO Certified får bevis för att såväl it-produkterna som fabrikerna i vilka de tillverkas blir mer hållbara, tack vare deras krav.
It-produkter krävs för en effektiv välfärd och kommunerna kan använda sin makt som stora inköpare av it-produkter till att styra mot de globala målen. Ett nyårslöfte är en bra start.
Sören Enholm
vd TCO Development, organisationen bakom TCO Certified
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.