Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Stå upp för yttrandefriheten och demokratin – bli en fristad”

Vi behöver bli fler städer, kommuner och regioner som känner sig manade att bli fristäder, skriver kommun- och regionpolitiker från hela Sverige.

Publicerad: 30 september 2021, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Att främja yttrandefrihet som mänsklig rättighet är inte endast en fråga för regeringen – även vi aktörer på lokal och regional nivå har en viktig roll och ett ansvar för de mänskliga rättigheterna,” skriver debattörerna.

Foto: Andrey Popov/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

YttrandefrihetKommunerRegioner

Yttrandefrihet är lätt att ta för given, ibland så lätt att vi inte ägnar en tanke åt alla de människor som riskerar sina liv för att säga sanningar. Alla journalister, konstnärer, författare, poeter och musiker som bidrar till en mångfald av röster, tankar och uttryck. Människor som gör en viktig insats för yttrandefrihet och demokrati och som behöver få stöd, skydd och andrum.

Vi som undertecknar den här artikeln är medlemmar i International Cities of Refuge Network (Icorn), en internationell medlemsorganisation av städer, kommuner och regioner. Vi fristäder ger temporärt skydd åt förföljda författare, journalister, musiker, bloggare, akademiker, fotografer, curatorer, konstnärer, skådespelare, regissörer med flera. Den som kommer till en fristad får en plats där under två år. I 25 år har vi fristäder i Sverige träffat, lyssnat och fått lära känna journalister och kulturarbetare från Iran, Etiopien, Yemen, Eritrea, Irak, Syrien, Sudan, Bangladesh, Palestina … listan är lång. Alla vittnar som samma sak: när deras rätt till yttrandefrihet begränsas blir de måltavlor för censur, förföljelse och förtryck. De blir fängslade och riskerar sina liv.

Vi fristäder tar genom detta ett aktivt och praktiskt ställningstagande för yttrandefrihet och demokrati. Att främja yttrandefrihet som mänsklig rättighet är inte endast en fråga för regeringen – även vi aktörer på lokal och regional nivå har en viktig roll och ett ansvar för de mänskliga rättigheterna. 

Det vi gör som fristäder är inte alltid synligt, men det kan bokstavligen avgöra liv eller död för den journalist, författare, konstnär, bloggare, skådespelare, poet eller musiker som vi ger andrum till. Vi gör detta för att visa våra medborgare och omvärlden vilka värderingar vi värnar om: demokrati, jämlikhet och yttrandefrihet. Vi kommer alltid att stå upp för det och vi kommer aldrig att ta det för givet. Det är så vi bygger vårt samhälle.

Under de senaste veckorna har vi kunnat följa den fruktansvärda utvecklingen i Afghanistan. Icorn har larmat om nya rekord i antalet sökande i akut behov av en säker plats. 

Cirka 140 personer brukar varje år söka en fristadsplats, hittills i år har redan 170 personer sökt, av dessa är 54 från Afghanistan. Det senaste året har vi även sett den kompletta nedrustningen av demokrati i Belarus, som också det skapat ett ökat behov av fristäder. 

Vi behöver bli fler städer, kommuner och regioner som känner sig manade att bli fristäder. Vi har ett starkt och etablerat nätverk och erfarenheter att ta del av. Välkomna! 

Linda Eskilsson
Ordförande, kulturnämnden (MP) Uppsala kommun

Johanna Larsson
Ordförande, kultur- och fritidsnämnden (M) Karlstad kommun

Ann Catrine Fogelgren
Ordförande kulturnämnden (L) Göteborg stad

Lennart Bondeson
Ordförande, kulturnämnden (KD) Örebro kommun

Jonas Naddebo
Kultur- och stadsmiljöborgarråd (C) Stockholm stad

Emmeli Nybom
Ordförande, kultur- och fritidsnämnden (S) Luleå kommun

Per Eriksson
Ordförande, nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (C) Region Jönköpings län

Magnus Lunderquist
Ordförande (KD) Region Skånes kulturnämnd

Frida Trollmyr
ordförande kulturnämnden (S) Malmö stad

Gustaf Appelberg
Ordförande, kultur- och fritidsnämnden (L) Linköping kommun

Helene Börjesson
Ordförande, kultur- och fritidsnämnden (MP) Gävle kommun

Elisabeth Lindberg
Ordförande, kultur- och fritidsnämnden (S) Piteå kommun

Ann-Charlotte Karlsson
2:a vice ordförande, kulturnämnden (S) Västra Götalandsregionen

Helena Smith
Ordförande, kulturnämnden (S) Umeå kommun

Per Lundgren
Ordförande, kultur- och fritidsnämnden (C) Östersunds kommun

Monica Jakobsson
Ordförande, kommunfullmäktige (S) Sandvikens kommun

Jon Malmqvist
Ordförande, kultur- och fritidsnämnden (KD) Växjö kommun

Annelie Högberg
Ordförande, kultur- och fritidsnämnden (S) Uddevalla kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev