Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Stå upp för allas rätt till sin egen kropp och sexualitet

Vi är oroade över att kvinnors rättigheter och allas rätt till sexuell och reproduktiv hälsa allt oftare blir ett område för politisk konflikt. Det vore allvarligt om samma utveckling skulle ske även i Europaparlamentet, skriver riksdagens tvärpolitiska nätverk för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

Publicerad: 17 juni 2019, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”EU måste stå upp för mänskliga rättigheter och SRHR är en viktig del i detta.”

Foto: Labunskiy K/Colourbox


Ämnen i artikeln:

SexualupplysningHBTQ

Resultatet av EU-valet spretar och det kommer bli svårare att bilda majoriteter i det nya parlamentet. Vi, medlemmar av riksdagens tvärpolitiska nätverk för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), är oroade över att kvinnors rättigheter och allas rätt till sexuell och reproduktiv hälsa allt oftare blir ett område för politisk konflikt snarare än konsensus. Det vore allvarligt om samma utveckling skulle ske även i Europaparlamentet.

Sexuella och reproduktiva rättigheter handlar om alla människors rätt att bestämma över sin egen kropp, sexualitet, reproduktion och att skyddas från könsbaserat våld. SRHR handlar om rätten till säkra och lagliga aborter, rätten till sexualundervisning och rätten till sin kropp. Rättigheter som vi kanske tar för givna i Sverige, men som måste försvaras, nu mer än på väldigt många år.

De högerextrema krafter som vill begränsa kvinnors utrymme och rättigheter har ofta även en vilja att begränsa hbtq- personers rättigheter. Dessvärre kan vi konstatera att just dessa krafter de senaste åren vunnit mark i flera nationella val och nu senast i Europaparlamentsvalet. Genom att de får större inflytande världen över hotas de rättigheter som generationerna innan oss arbetat för att uppnå.

EU måste stå upp för mänskliga rättigheter och SRHR är en viktig del i detta. Hotet mot SRHR är ett hot mot EUs grundprinciper och ska tas på allvar. Det finns i dag ett stort stöd för SRHR i Europaparlamentet och med det möjligheter att tillsammans samverka för ett EU som står upp för alla människors rätt till sin kropp och sin sexualitet som en mycket viktig del av EU:s utrikespolitik, inte minst vad gäller biståndet.

Vi hoppas därför att svenska EU-parlamentariker ska fortsätta verka aktivt för att öka kunskapen om SRHR inom sina respektive partigrupper i parlamentet. Svenska parlamentariker kan spela en avgörande roll när EU förnyar sina jämställdhetsstrategier, både avseende EUs biståndsarbete men även inom unionen så att SRHR-frågor lyfts och HBTQ-personers rättigheter inte kränks. 

SRHR-nätverket i Sveriges riksdag har under flera år visat att SRHR är en svensk angelägenhet som står över partipolitik. Svenska EU-parlamentariker – oavsett politisk färg – kan tillsammans spela en avgörande roll i arbetet för ett EU som fortsatt värderar varje människas rätt till sin egen kropp och sexualitet.

Våra partier gick till val på helt olika plattformar i Europaparlamentsvalet och representerar olika idéer. Vi har också olika ståndpunkter kring vilka frågor som ska beslutas om på EU-nivå. Detta till trots önskar vi som ett nätverk visa på styrkan av att vi, över partigränserna och i en tid då människors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa präglas av politisk konflikt, står enade i dessa frågor.

Sara Heikkinen Breitholtz, riksdagsledamot (S) , ordförande riksdagens tvärpolitiska SRHR- grupp

Desirée Pethrus, riksdagsledamot (KD), vice ordförande SRHR

Magdalena Schröder, riksdagsledamot (M)

Annika Qarlsson, riksdagsledamot  (C)

Yasmine Posio, riksdagsledamot (V)

Juno Blom, riksdagsledamot (L)

Janine Alm Ericson, riksdagsledamot (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SexualupplysningHBTQ

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev