Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

ST: ”Historiskt misstag att banta AF”

Med nedskärningarna på Arbetsförmedlingen töms landsbygden på kompetens och jobbmöjligheter. Det drabbar dem som behöver myndigheten allra mest. ST vädjar nu till regeringen: Skjut till mer resurser i vårbudgeten för att mildra situationen.

Publicerad: 4 mars 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Halva Sverige får inte bli utan arbetsförmedlingskontor”, skriver ST.

Foto: Maxim Thoré, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

ArbetsförmedlingenGlesbygdArbetslöshetJanuariavtaletArbetsförmedlingen reformeras

ST är det största fackförbundet för dem som arbetar inom Arbetsförmedlingen. Vi har länge deltagit i diskussioner om Arbetsförmedlingens framtid och vi menar att det finns ett behov av att förnya myndigheten. Inte minst för att bättre rusta för dagens och morgondagens arbetsmarknad.

Det handlar dels om att ta hand om behovet av kompetensutveckling och omställning samt underlätta för att fler ska kunna bidra mer och längre på arbetsmarknaden. Men för att det ska lyckas måste Arbetsförmedlingen ges förutsättningar att utvecklas på ett klokt och ansvarsfullt sätt. Det uppnås inte genom att politiken kräver stora och snabba besparingar som tvingar myndigheten att lägga stora varsel om uppsägningar, vilket nu har skett.

Vi menar att det som nu sker med Arbetsförmedlingen är ett historiskt misstag. Samma dag som den statliga Arbetsmarknadsutredningen, som jobbat i två år och utfört ett gediget analysarbete, presenterade förslag för en förnyad Arbetsförmedling, fick en tredjedel av myndighetens medarbetare ett chockbesked; 4 500 personer skulle sägas upp som en följd av M/KD-budgeten.

Uppsägningarna realiseras nu under våren. Beslutet kan ändras om den rödgröna regeringen är beredd att skjuta till pengar i vårbudgeten. Vår vädjan till regeringen och dess samarbetspartier är: Skjut till mer resurser för att mildra varselsituationen.

Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innebär att Arbetsförmedlingen ska ”göras om i grunden”. Vi hoppas och tror att ni vill skapa en arbetsförmedling och en arbetsmarknadspolitik som tjänar svenskt näringsliv och svenska arbetssökande väl. Skaffa er förutsättningar att bygga det nya på ett genomarbetat kunskapsunderlag. Se över tidsplanen, år 2021 är inte en realistisk tidsplan för förändringsplanen. Bygg den nya arbetsmarknadspolitiken så att grundläggande samhällsservice med förmedlingskontor finns i hela Sverige.

Ge generaldirektör Mikael Sjöberg direktiv om att stoppa den omorganisation som nu pågår. Det är meningslöst att lägga resurser på den samtidigt som era förslag nu ska realiseras. Myndighetsledningens sätt att hantera M-KD-budgeten innebär tusentals uppsagda arbetsförmedlare och en bantning av antalet kontor ner till hälften av dagens.

Värst kommer glesbygden att drabbas. Stängningar där kommer att drabba dem som behöver Arbetsförmedlingen som mest; långtidsarbetslösa och nyanlända, lokala arbetsgivare som söker arbetskraft – de som bor och lever utanför storstäderna.

En tredjedel av Arbetsförmedlingens kontor är små kontor med upp till nio medarbetare. De är billiga, endast 1,25 procent av förvaltningsmedlen går dit, trots det lyckas de alltså väl i sitt uppdrag. Vi menar att besluten att dränera glesbygden på den grundläggande samhällsservice som ett arbetsförmedlingskontor är kommer visa sig vara extra kostsamt, särskilt nu när Sverige kan vara på väg ner i en lågkonjunktur.

Arbetsförmedlingen är en viktig komponent i de lokala servicekontor som ska etableras i enlighet med den proposition regeringen beslutat om. En reform av Arbetsförmedlingen i enlighet med 73-punktsprogrammet innebär att Arbetsförmedlingens lokala närvaro och medverkan i servicecenter kommer att upphöra på många håll.

Vi menar att regeringen måste skapa en hanterbar situation och skjuta till nödvändiga resurser både till arbetsmarknadspolitiken och förvaltningen. Arbetslösa ska inte tvingas att avbryta åtgärder som leder till både utbildning och jobb. Halva Sverige får inte bli utan arbetsförmedlingskontor.

Britta Lejon, ordförande Fackförbundet ST

Fredrik Andersson, ordförande ST inom Arbetsförmedlingen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev