lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SR: Viktigt att belysa okunskapen om spelvärlden 

Vi har i den här granskningen valt att lyfta upp just spelvärlden. Det utesluter inte att det också finns problem i andra internetmiljöer, skriver Sveriges Radio i en replik till Sverok.

Publicerad: 11 februari 2020, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Granskningens fokus är vad som händer när barn och unga lever en stor del av sitt liv i en miljö som många vuxna inte förstår, skriver bland annat Lisa Helgesson.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio


Ämnen i artikeln:

UngaInternetBarnBarnskyddFöräldraskap

Svar angående Sveroks debattartikel om  dokumentärserien Gamer från P1 Dokumentär och Ekot

Gemenskapen i spelvärlden kan vara otroligt viktig. Det vittnar många unga om i dokumentärserien Gamer. En del  har hittat sina allra bästa vänner där.

Men där finns också problem. Det handlar om exempelvis hot, kränkande språk och extremister som utnyttjar plattformarna där barn och unga finns. Problemen är inte unika för spelvärlden, men det vi kunnat se i vår granskning är att många vuxna, både föräldrar och personer inom exempelvis rättsväsendet har dålig kunskap om spelvärlden.

Granskningens fokus är vad som händer när barn och unga lever en stor del av sitt liv i en miljö som många vuxna inte förstår. Det är något vi bedömt som mycket viktigt att belysa. Vi har därför tagit hjälp av barn och ungdomar själva, bland annat genom en enkätundersökning vi gjort med över tusen ungdomar i årskurs sex och sju. Vi har också intervjuat dussintals barn och unga. Grunden i vårt arbete med granskningen är alltså barn och unga som själva lyft upp problem i spelvärlden, som de tycker att fler borde känna till.

Vi har i den här granskningen valt att lyfta upp just spelvärlden. Det utesluter inte att det också finns problem i andra internetmiljöer.

Här kan man lyssna på dokumentärserien Gamer.

Lisa Helgesson, chef för undersökande journalistik på Ekot

Marie-Jeanette Löfgren, programchef dokumentärredaktionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev