söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Splittra inte mottagningen för våldtagna”

Gör Södersjukhusets mottagning för våldtagna till ett nationellt kunskapscentrum, föreslår kristdemokraterna Désirée Pethrus, Carl-Johan Schiller och Eva von Wowern i Region Stockholm.

Publicerad: 15 februari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Désirée Pethrus, Carl-Johan Schiller och Eva von Wowern. Foto: Anna Molander


Ämnen i artikeln:

VåldSexuella övergreppRegion Stockholm

I Stockholm finns landets enda akutmottagning för personer som har sökt vård efter att ha blivit utsatta för våldtäkt. Kristdemokraterna var med och initierade denna mottagning och ser behov av att utveckla och sprida den unika kunskap som finns på mottagningen. 

När Kristdemokraterna var med och styrde avsatte vi därför 6 miljoner kronor för att stärka mottagningen, som finns på Södersjukhuset, och sprida kunskapen till andra aktörer i länet, inte minst de andra akutsjukhusen. Tack vare satsningen genomförs riktade utbildningar när det gäller akut omhändertagande, forensisk undersökning, bemötande samt omhändertagande i ett senare skede. 

LÄS MER: Ny sjukvårdstopp: Hon efterträder Emma Spak på SKR 

Det är förstås omöjligt att sätta sig in i den situation som en person som blivit våldtagen befinner sig i. Men att man behöver ett särskilt bemötande och vara på en plats där man känner sig trygg och säker borde vara en självklarhet. För många har Stockholms akutmottagning varit en sådan plats. Personalen där arbetar inte bara med att ge vård utan säkrar också bevis för brottet tillsammans med polisen. 

Därför är det mycket oroande att Södersjukhuset planerar att splittra mottagningen i två delar på grund av att man vill samla all psykosocial personal i en enhet. Det skulle bland annat innebära att mottagningens kuratorer, psykologer och psykoterapeuter inte längre omfattas av mottagningens särskilda sekretess. Journaler från krissamtal efter våldtäkt riskerar att bli tillgängliga för andra vårdgivare. Splittringen av mottagningen riskerar också att utarma den unika kompetens som finns och samlas där.

Mottagningen för våldtagna på Södersjukhuset är unik i sitt slag i Sverige. Förändringar av en sådan viktig verksamhet, som varje dag möter oerhört utsatta personer och samlar unik kompetens kring dessa frågor, bör ske med stor försiktighet och inte minst i dialog med professionen. Så har inte skett i detta fall. 

Socialdemokraterna gick till val på ett inlyssnande ledarskap för sjukvården samt har i regionens budget uttryckt att man vill öka insynen i akutsjukhusen. Nu är det upp till bevis för vänsterstyret. 

För oss kristdemokrater är det glasklart. Fortsätt ge medarbetarna på akutmottagningen för våldtagna de lokaler, resurser och den tid de behöver för att ta hand om tjejer och killar som behöver deras hjälp. I stället för att sprida ut deras verksamhet på flera olika enheter bör mottagningen vara ett föredöme för andra regioner, då verksamheten tyvärr behövs över hela landet. 

Vi vill även se att mottagningen för våldtagna blir ett nationellt kunskapscentrum för vård av våldtäktsutsatta. Vård ska ges till de drabbade och bevisen ska säkras för fler fällande domar mot förövarna.

Désirée Pethrus (KD)
Oppositionsregionråd, Region Stockholm

Carl-Johan Schiller (KD)
Ledamot i Primärvårdsnämnden i Region Stockholm

Eva von Wowern (KD)
Ledamot i Psykiatriutskottet i Region Stockholm

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev