Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Spetsutbildningen för unga musiker behövs

Det pågår en nedmontering av de grundläggande förutsättningarna för kultur i Sverige. Vi ser det i nedskärningar av den kommunala musikskolan och skolbiblioteken. Det senaste exemplet är Vänersborgs kommun beslut att lägga ned spetsutbildningen inom klassisk musik, skriver kulturskribenterna Sofia Lilly Jönsson och Ida Östenberg.

Publicerad: 27 juni 2019, 08:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Eleverna i Vänersborg arbetar stenhårt, de övar otaliga timmar utanför skoltid, både enskilt och gemensamt, skriver Sofia Lilly Jönsson och Ida Östenberg.

Foto: Rickard L Eriksson / Lasse Edwartz / Børge Sandnes, Colourbox


Ämnen i artikeln:

GymnasieutbildningEleverKulturBibliotek

Vi är bestörta över nyheten att Vänersborgs kommun beslutat att lägga ned den riksrekryterande spetsutbildningen inom klassisk musik vid Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg från hösten 2020.

Till programmet har man tagit emot ungdomar från hela Sverige som erhållit en förstklassig utbildning i sina instrument, musikteori, gehör, orkester och kammarmusik. Programmet ger allmän högskolebehörighet samtidigt som det förbereder eleverna för musikhögskolan och en fortsatt karriär som orkestermusiker, solister och lärare.

Spetsutbildningen ingår i en större satsning att göra Vänersborg till ”Sveriges bästa musikstad”. Här genomförs Polstjärnepriset, vars vinnare får chansen att representera Sverige i Eurovision Young Musicians. Ungdomar från hela Sverige tävlar, spelar i orkestern och vägleds av musiker från Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios symfoniorkester och Kungliga filharmonikerna. Tävlingen innebär att de tränas att spela inför jury och publik.

Utbildningen ingår i ett nätverk av satsningar i och runt Vänersborg: Aurora kammarmusikfestival, Young Strings Academy, Solistpriset, Västra Götalands Ungdomssymfoniker (Vägus). Eleverna på spetsutbildningen anordnar konserter på Vänersborgs Museum varje vecka. De spelar i Vargöns symfoni- och kammarorkester med internationella gäster, såsom den världsberömde cellisten Truls Mørk. Genom ett nära samarbete med Sveriges Nationalorkester uppträder de ofta i Konserthuset på Götaplatsen. Utan spetsutbildning faller övrig verksamhet.

Eleverna i Vänersborg tränas i sitt huvudinstrument av lärare med nationell och internationell erfarenhet. De arbetar stenhårt, övar otaliga timmar utanför skoltid, både enskilt och gemensamt. Spetsprogrammet utvecklar och fostrar. Ungdomarna brinner för klassisk musik och vill bli så bra som möjligt på sina instrument.

Musiksatsningen i Vänersborg har skapat en unik miljö som röner uppmärksamhet internationellt. Spetsutbildningen är en av få i Sverige med riksintag. Här utbildas morgondagens musiker. Det är viktigt, eftersom Sverige under senare år har stått sig sämre i konkurrensen vid tillsättningar i symfoniorkestrar. Det råder idag brist på svenska orkestermusiker.

Vi som skriver denna debattartikel förstår att man måste ta hänsyn till ekonomiska ramar. Det är inte tid för billig retorik om skönandar som vill slösa offentliga pengar på sina egna smala intressen.

Vi skriver för att vi själva en gång fick möjligheten. Vi vet hur mycket ett skolbibliotek betyder, en kommunal musikskola, en kompetent lärare som ser och utvecklar ett intresse. Vi är övertygade om kulturens värde i ett demokratiskt och välmående samhälle, där den enskilde erbjuds möjlighet till bildning och skapande verksamheter.

Det pågår en nedmontering av de grundläggande förutsättningarna för kultur i Sverige. Vi ser det i flytten av det Internationella biblioteket i Stockholm, som väckt starka protester. Vi ser det i nedskärningar av den kommunala musikskolan och skolbiblioteken.

Vi har ett djupgående problem med finansiering av kultur och bildningsämnen i Sverige. Det är en samhällelig fråga på riksnivå som politiker måste lösa över partigränserna och tillsammans med andra aktörer.

I de ungas engagemang ryms ett hopp om framtiden. Vi vädjar till alla med inflytande att stoppa nedläggningen av spetsutbildningen inom klassisk musik vid Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg.

Sofia Lilly Jönsson, kulturskribent och musikvetare

Ida Östenberg, antikhistoriker, kulturskribent och mamma till Sigrid som nyligen gått utbildningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev