söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Spar på energi – inte på våra barns hälsa”

Vi vet att det pågår diskussioner i flera kommuner om att minska ventilationsflödena i skolor, skriver Mikaela Odemyr, Britta Permats och Lotta Bångens som varnar för hälsorisker.

Publicerad: 12 oktober 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mikaela Odemyr, ordförande Astma- och allergiförbundet. Britta Permats, vd Svensk Ventilation. Lotta Bångens, vd Energieffektiviseringsföretagen. Foto: Elin Sävelind, Mats Åsman, David Lagerlöf


Ämnen i artikeln:

ElproduktionEnergiEnergieffektivisering

De allt högre elpriserna har dragit i gång en intensiv diskussion om hur vi kan spara energi. Bland annat talas om att minska ventilationen i kommunernas skolor. Men det finns andra, bättre sätt att spara energi. Tappa inte fokus på god inomhusmiljö! Låt inte barnen betala notan med sämre hälsa.

Ventilationens uppgift är att föra bort föroreningar och smittämnen i inomhusluften. Den bidrar till att minska luftvägsinflammationer, luftvägsinfektioner, hosta, hösnuva och astma. Tack vare god ventilation undviker vi onödig korttidsfrånvaro i skolan. Vi undviker dessutom onödig trötthet och minskar de partikelhalter som annars leder till nästäppa och överkänslighetsbesvär hos elever med allergier. Under pandemin har god ventilation också visat sig vara en viktig förutsättning för att minska smittspridning av covid-19.  

LÄS MER: Fontän- och bastustopp – kommunernas hetaste energispartips 

Halten partiklar är särskilt höga i skollokaler eftersom så många vistas där. Och de har inget val. Vi har skolplikt i Sverige, och våra barn måste gå i skolan varje dag. Att låta eleverna betala för energikrisen med sämre hälsa kan inte vara ett alternativ.

Att minska luftflödena under de lagstadgade nivåerna ger påtagligt negativa hälsoeffekter och det är därför nödvändigt att höja ett varningens finger när denna lösning nu diskuteras allt flitigare. Vi måste spara energi, men inte på bekostnad av god inomhusmiljö och elevernas hälsa.

Vi vet att det just nu pågår diskussioner i flera kommuner om att minska ventilationsflödena i bland annat skolor och vi reagerar på resonemanget som exempelvis framkommer i Sveriges Radios inslag om Göteborgs stad 18 september. Chefen för energi och innemiljö vid Göteborgs stad hävdar där att man skulle kunna minska på ventilationen ganska mycket på vintern.

Att minska luftflödena under de lagstadgade nivåerna ger påtagligt negativa hälsoeffekter och det är därför nödvändigt att påtala riskerna när lösningen att spara in på ventilationen nu diskuteras allt flitigare. Reglerna finns av en anledning. Ventilationen kan minskas när ingen vistas i lokalerna, men bör helst inte stängas av helt. Då kan mikroorganismer växa till sig i ventilationsanläggningarnas filter, vilket utgör en hälsorisk.

Vi ser följande möjligheter till att minska energianvändningen för ventilation utan att det försämrar inomhusmiljön:

Behovsstyrning där luftflöden anpassas till belastning i lokalerna.

Reducerade flöden när ingen vistas i lokalerna – flödena ska ökas i tid innan lokalerna används så att luften hinner bytas ut.

Sänkt tilluftstemperatur.

Byte till energieffektiv fläkt.

Utför optimering, service och rengöring av kanalsystem, intagsgaller och fläktaggregat.

Tätare byten av filter.

Fastighetsägare och kommuner i Sverige har historiskt sett varit bra på att kombinera god inomhusmiljö med energieffektivisering och vi hoppas det kommer att fortsätta så. Det går att hushålla med energi och samtidigt behålla en god inomhusmiljö. Ta del av den kunskap som finns, så slipper vi göra om misstagen från 1970-talets energikris. Och så slipper våra barn betala notan med sämre hälsa.

Mikaela Odemyr
Ordförande Astma- och allergiförbundet

Britta Permats
Vd Svensk Ventilation

Lotta Bångens
Vd Energieffektiviseringsföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev