tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SOI: Lägsta pris är inte vår devis

REPLIK. Inköparen sätter först ribban för de kvalitetskrav som ska uppfyllas därefter utvärderas anbuden efter lägsta pris, replikerar Sveriges Offentliga Inköpare.

Publicerad: 21 april 2021, 08:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Affärer genom offentlig upphandling ska vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara där resurser används så att vi får mer för varje krona, skriver Martin Kruse och Martin Magnusson. Foto: Sveriges Offentliga Inköpare


Ämnen i artikeln:

LOUKvalitetSOISveriges offentliga inköpare

I en debattartikel i Dagens Samhälle 9/3 riktar Almegas Andreas Åström och Ulrica Dyrke kritik mot mängden formalia, krav och framför allt mot lägsta pris som tilldelningskriterium i offentliga upphandlingar. Debattörerna hävdar att pris får gå före kvalitet varför allt för många leverantörer som hade kunnat bidra till samhällsutvecklingen väljer bort den offentliga marknaden. 

En mer nyanserad bild av problemet framträder i det fall inköpare tillfrågas, där många menar att konflikten om pris kontra kvalitet många gånger i själva verket består i att leverantören felaktigt tror att upphandlingen enbart utvärderas på pris och inte kvalitet. 

Förståelse saknas för att inköparen först sätter ribban för ofta mycket höga kvalitetskrav som ska uppfyllas, för att sedan utvärdera på lägsta pris. Det kan till och med vara så att en leverantör hade önskat att en högre kvalitet hade efterfrågats, så att det egna anbudet hade blivit det vinnande, då andas leverantörernas argumentation mer ”surt sa räven om rönnbären”… 

I debattartikeln framförs närmast en oro kring det faktum att pris numera är den vanligaste tilldelningsgrunden i annonserade upphandlingar, men i stället för en konflikt mellan de båda kriterierna handlar det om rätt kvalitet till rätt pris där målet måste vara att varje skattekrona används så effektivt som möjligt. I lagen om offentlig upphandling anges att en upphandlare dels kan anta anbudet med lägst pris, dels ta hänsyn till andra kriterier än pris. I det fall upphandlaren väljer att utvärdera på pris måste han eller hon även beskriva vilken kvalitet som efterfrågas. Till skillnad från den ensidiga debatt som även representeras av Åström och Dyrkes inlägg, föreligger därmed ingen egentlig konflikt mellan pris och kvalitet. 

Affärer genom offentlig upphandling ska vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara där resurser används så att vi får mer för varje krona. Förutom att bidra till att det allmännas resurser nyttjas på ett effektivt sätt, kan den offentliga upphandlingen användas för att främja människors hälsa, bra arbetsvillkor på arbetsmarknaden och en bättre miljö. 

I de fall utvärdering på lägsta pris används, varför inte utgå från att det då är den mest effektiva metoden för att den upphandlande myndigheten ska få efterfrågad kvalitet till det bästa priset? 

Martin Kruse, ordförande Sveriges Offentliga Inköpare 

Martin Magnusson, vice ordförande Sveriges Offentliga Inköpare

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev