måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Socialstyrelsen: Det tar tid att sjösätta ett nytt statsbidrag

Socialstyrelsen fick sent i våras uppdraget att fördela medel i form av en ”återhämtningsbonus”. Att starta upp ett helt nytt statsbidrag av denna storleksordning är ett omfattande arbete som måste utföras noggrant, replikerar Stina Isaksson tf enhetschef på Socialstyrelsen.

Publicerad: 6 oktober 2021, 10:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kommuner och regioner kommer att ha längre tid för att göra sin ansökan och besluten kommer dessutom tidigare på året i nästa omgång 2022, skriver Stina Isaksson. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenLöfven 2SocialstyrelsenArbetsmiljö

Terapeuten Olle Beckérus och författaren Ninni Länsberg riktar i en debattartikel i Dagens Samhälle (4/10) kritik mot Socialstyrelsens arbete med ”Återhämtningsbonusen”. 

Under pandemin har Socialstyrelsen fått många stora uppdrag. Det har varit en utmaning som vi hanterat så snabbt, flexibelt och pragmatiskt som vi kunnat i nära samverkan och dialog med såväl uppdragsgivare som mottagande aktörer. 

LÄS OCKSÅ: ”Socialstyrelsen bromsar vård- och omsorgspersonalens återhämtning”  

Myndigheten hanterar i dag 52 separata statsbidrag inom kärnområdena vård och omsorg. Uppdraget från regeringen att fördela medel i form av en ”återhämtningsbonus” kom till Socialstyrelsen sent i våras. Att starta upp ett helt nytt statsbidrag av denna storleksordning är ett omfattande arbete, som exempelvis innefattar tolkning och analys av uppdraget, framtagande av villkor, anvisningar och ansökningshandlingar. Därtill behöver mottagargrupperna, kommuner och regioner i detta fall, tid för att planera sina insatser och göra en ansökan. 

LÄS OCKSÅ: Statens återhämtningsbonus skapar kaos: ”För kort tid få fram bra projekt” 

Eftersom vi fick signaler från kommuner och regioner om att ansökningstiden var för kort valde vi att förlänga utlysningsperioden. Just nu pågår ett intensivt beredningsarbete på myndigheten vilket involverar flera medarbetare, till exempel utredare, sakkunniga och juridisk expertis. 

LÄS OCKSÅ: Socialstyrelsen: ”Vi förlänger ansökningstiden” 

Det är viktigt att bedömningsarbetet görs noggrant och att det i alla led är rättssäkert. Vi går igenom samtliga ansökningar för att fatta korrekta beslut utifrån förordningen, ett arbete som beräknas bli klart under oktober månad. 

Därefter kommer myndigheten att utvärdera denna ansökningsperiod och påbörja arbetet med utlysning inför 2022 års statsbidrag. För 2022 och framåt beräknas totalt en miljard kronor avsättas till satsningen, medlen fördelas under förutsättning att riksdagen beviljar medel för ändamålet.

Kommuner och regioner kommer därmed i nästa omgång att ha längre tid för att göra sin ansökan och besluten kommer dessutom tidigare på året. 

Stina Isaksson
Tf enhetschef, Avdelningen för behörighet och statsbidrag, Socialstyrelsen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev