söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Slutreplik: ”Krävs ökade resurser för att ta hand om byggavfall”

Vi är övertygade om att kommuner och länsstyrelser gör så gott de kan med att ta hand om bygg- och rivningsavfall. Men det är uppenbart att bemanningen inte räcker till, skriver Ragn-Sells hållbarhetschef i sin slutreplik.

Publicerad: 14 februari 2022, 15:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Med ökade resurser, stärkt samarbete och bättre tillsyn kan vi komma närmare målet att uppnå ett cirkulärt samhälle, skriver Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans.

Foto: Ragn-Sells


Ämnen i artikeln:

KlimatarbetetHållbart byggandeAvfall

Camilla Nilsson och Jon Djerf på Avfall Sverige skriver i sitt svar vår debattartikel att alla i byggbranschens långa värdekedja behöver ta större ansvar för att sorteringen av bygg- och rivningsmaterial följer lagen. Precis – svaret inspirerar och ger hopp!

I korthet handlar det om kravet på att sortera ut sex prioriterade avfall direkt på bygget, för att kunna återvinna så mycket material som möjligt och sänka byggsektorns klimatpåverkan. Tyvärr fungerar det alldeles för dåligt i dag. 

Vi håller med om att många kommuner gör mycket för cirkulariteten. De främsta driver på för att återvunnet material ska vara förstahandsvalet när produkter köps in, arbetar nära leverantörerna och ställer krav i upphandlingar. I fyra år har vi utsett Cirkulära förelöpare för att lyfta goda exempel bland kommunerna – senast var det Göteborg och Helsingborg som prisades. 

Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle, så måste vi börja använda de råvaror vi redan har så ofta det går. Därför behöver Sverige bygga en tillsyn värd namnet. I dag är det alldeles för lätt att strunta i ett lagkrav som ska motverka klimatförändringar och slöseri med ändliga resurser. Vi är övertygade om att såväl kommuner som länsstyrelser gör så gott de kan, men det är uppenbart att bemanningen inte räcker till. För varje område som kräver tillsyn behöver medel tillföras, något som sannolikt kräver att staten tar ett större ansvar. 

Vad gäller att skapa efterfrågan på återvunna material finns det betydligt mer att göra med upphandlingen som ett av verktygen. Att komplettera med fler verktyg, som kvotplikt på inblandningen av återvunnen plast och andra material som Avfall Sverige nämner, är ett viktigt förslag som vi också driver i flera forum.

Svaret från Camilla Nilsson och Jon Djerf visar att vi håller med varandra till så gott som 100 procent, inte minst när det gäller samarbete. Ni har redan fått mejl om hur vi kan ta nästa steg. Tack för den utsträckta handen – den tar vi mer än gärna!

Pär Larshans
Hållbarhetschef, miljöföretaget Ragn-Sells

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev