måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sluta vara så fruktansvärt inskränkta”

Det är skamligt att Sverigedemokraterna i Kalmar utmålar sagostunden Drag Queen Story Hour som farlig för barn, anser Jonathan Lilja och Gabriella Toftered, Liberala ungdomsförbundet.

Publicerad: 23 november 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonathan Lilja, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Kalmarsund, och Gabriella Toftered, andre vice ordförande Luf.


Ämnen i artikeln:

Hur ska politiken styra kulturen?SD och kulturpolitikenLiberalernaSDSverigedemokraternaBibliotekHBTQ

Det populära konceptet Drag Queen Story Hour, en normkreativ sagostund där dragshowartister läser sagor för barn på exempelvis bibliotek, har rönt stor uppmärksamhet på flera platser i Sverige. Nu har turen kommit till Kalmar. 

Nu på lördag ska Lady Busty och Miss Shameless komma till Kalmar stadsbibliotek för att genomföra sagostunden. Men om Sverigedemokraterna i Kalmar får bestämma så blir det inget evenemang. Sverigedemokraterna i Kalmar vill nämligen stoppa sagostunden. 

LÄS MER: Lista med 40 namn: Sverigedemokraterna som styr i Kommunsverige 

I en enkel fråga till Maia Dahlberg (S), som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Kalmar, skriver Sverigedemokraterna att de ser evenemanget som ”motbjudande” och att de ”anser att det inte är något annat än indoktrinering och sexualisering av barn som är känsliga och lättpåverkade för både intryck och påfrestning”. Sverigedemokraterna hotar också med att kräva Maia Dahlbergs avgång genom en misstroendeförklaring om hon inte stoppar evenemanget.

Sverigedemokraternas inskränkthet är inget som förvånar oss liberaler, deras aversion mot mot allt som inte passar in i en snäv heteronormativ mall är väldokumenterad. I kommun efter kommun driver Sverigedemokraterna hbtqi-fientliga förslag som exempelvis att sluta flagga med Prideflaggan, att dra in ekonomiskt stöd till Pridefestivaler eller att stoppa genuspedagogiken i förskolan. Och nu får inte ens en populär och oskyldig sagostund som marknadsförs under parollen ”där världen får vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är. Här har fantasin och sagan inga normer eller gränser” vara i fred. Det är skamligt att Sverigedemokraterna i Kalmar utmålar Drag Queen Story Hour som något farligt för barn. 

Att Sverigedemokraterna vill detaljstyra bibliotekets evenemang är heller inget som förvånar. Det är motsatsen till en liberal kulturpolitik. Från Liberala ungdomsförbundets sida är vi principiellt emot att politiker går in och detaljstyr bibliotekens verksamhet på det här sättet. Kulturpolitikens viktigaste princip enligt oss handlar om armlängds avstånd, att kulturen ska vara fri från politikers klåfingrighet och styrning. Politiken ska inte gå in och detaljstyra bibliotekens verksamhet eller enskilda evenemang, det är personalen på biblioteken som ska besluta om detta. Dessutom kan vi nämna att sagostunden är fullbokad, och därigenom uppenbarligen efterfrågad av barn och föräldrar i Kalmar kommun. 

Förutom Sverigedemokraternas totala inskränkthet i hbtqi-frågor och vilja att styra kulturen, så visar agerandet att deras kompetens i kommunal politik är obefintlig. Utifrån kommunallagens bestämmelser så är det nämligen inte möjligt att rikta ett misstroende mot en ordförande i en kommunal nämnd, som Sverigedemokraterna hotar att göra om evenemanget inte ställs in. 

Liberala ungdomsförbundet kommer alltid att ta strid mot Sverigedemokraternas intolerans mot hbtqi-communityt och vilja att styra över kulturen. Drag Queen Story Hour fick ställas in i Olofström efter hot, i Malmö fick man kalla in säkerhetsvakter för att kunna genomföra sagostunden. Vi hoppas att Drag Queen Story Hour kan genomföras som planerat i Kalmar och att Sverigedemokraternas hat inte piskar upp en hotfull stämning gentemot dragshowartisterna. Det vore ett dråpslag mot både de uppskattade dragshowartisterna och den fria kulturen om evenemanget skulle ställas in. 

Vi vill avluta med att ge Sverigedemokraterna i Kalmar två tips – läs kommunallagen och sluta vara så fruktansvärt inskränkta. 

Jonathan Lilja
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet, Luf, Kalmarsund

Gabriella Toftered
Andre vice ordförande Luf

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev