måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Mats Reimer: ”Sluta snacka, börja spara på strunt”

Vi på golvet i vården klarar oss utan julklappar, det är inte det som väcker ilskan. Men varje förslösad skattekrona är en stöld från patienterna, skriver Mats Reimer i sin slutreplik till Västra Götalandsregionen.

Publicerad: 9 december 2019, 09:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Då riksdagen inte kommer lagstifta om de exakta namnen kunde vi sparsamt behållit VGR och alla tiotusentals skyltar.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Regionernas ekonomiVästra GötalandVästra GötalandsregionenVGR

Jag är förstås tacksam för att min krönika om slöseri lästs av regionledningens tjänstepersoner, och hade de inte kommit med en skriftlig replik hade jag förmodligen aldrig fått veta att regionen inte bara har en kommunikationsdirektör utan även en förändringsdirektör. Men de svar de samlat lämnar en del övrigt att önska.

Det framgår inte om de tycker att ännu en utredning om elallergi var slöseri eller ej. Skammen för att denna vanföreställning åter lyftes till tjänstemannanivå delas av alla politiker i Östra hälso- och sjukvårdsnämnden, utom Sverigedemokraterna som reserverade sig.

Boken om primärvårdens 347 forskningprojekt kanske imponerar med sin tjocklek, men lämpar sig inte för sträckläsning från pärm till pärm. De flesta torde vara intresserade av om det pågår forskning inom just deras område, men då boken inte har något register är den oanvändbar.

Trots vad repliken gör gällande, är inte regionen skyldig att tillhandahålla medicinsk information på de bortåt 150 olika språk som talas i Sverige. Lagen säger att myndigheter skall tillhandahålla grundläggande samhällsinformation på finska, samiska, meänkieli, romani chib och jiddisch. Det är förstås inte fel med vaccininformation på arabiska, men det är slöseri att göra videofilmer som inte ses av någon.

Det stämmer visserligen att med proposition 2018/19:162 kommer termen ”region” ersätta ”landsting”. Men det namn västgötska politiker beslutat byta till är inte det namn som regeringen först föreslagit, för det var ”Region Västra Götalands län”. Då riksdagen inte kommer lagstifta om de exakta namnen kunde vi sparsamt behållit VGR och alla tiotusentals skyltar.

Vi på golvet i vården klarar oss utan julklappar, det är inte det som väcker ilskan. Men varje förslösad skattekrona är en stöld från patienterna, och det finns många fler exempel på dåligt använda pengar än de ovan. Bevare oss från fler floskler som ”invånarlöftet Ett bättre samhälle, nära dig”. Sluta snacka, börja spara på strunt.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev