torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sluta klandra individen – kollektivet räddar klimatet

Om politiker bara talar om för människor att de lever sina liv på fel sätt, så klarar vi inte klimatomställningen. Det individuella ansvaret måste i stället bli en del i ett större projekt med förutsägbara regleringar och kraftfulla gemensamma investeringar. Det skriver Emilia Bjuggren (S), som presenterar fem reformer som kan underlätta den kollektiva omställningen.

Publicerad: 29 januari 2020, 16:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fokus i klimatdebatten måste flyttas, skriver Emilia Bjuggren (S). Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

KlimatKlimatarbetetHyresrätterElnätSkatterFlygtrafik

Klimathotet är tillsammans med de växande klyftorna den mest prioriterade frågan för politiken att hantera i dag. En enig forskarvärlds tydliga slutsatser går inte att blunda för. Lösningarna är självklara. En stor systematisk strukturomställning behöver göras.

Just nu handlar debatten till stor del om att vi som individer själva ska bära omställningen. Men om politiken och politiker bara talar om för människor att de lever sina liv på fel sätt, så klarar vi inte detta. Fokus blir att straffa dem som gjorde fel val för tio år sedan och lämna åt var och en att köpa en elbil, sluta flyga och installera solceller. Utan någon som helst hänsyn – eller troligtvis insyn i – att människor har radikalt olika levnadsförutsättningar.

Det finns dock en annan väg. Och det är dit vi måste flytta fokus. Det är samma väg som vi i Sverige har provat förut: förutsägbara regleringar och kraftfulla gemensamma investeringar med ett tydligt mål. Det individuella ansvaret ska vara en del i ett större projekt – individen kan inte själv bära allt detta.

Jag vill därför presentera fem reformer som kan underlätta den kollektiva omställningen:

investeringsstöd till klimatsmarta hyresrätter. Ett riktat stöd till klimatsmarta hyresrätter gör både att bostadskostnaderna pressas nedåt och att kommunerna kan bygga mer hållbart. Investeringsstödet kan finansieras genom en nedtrappning av ränteavdraget.
Gör om ROT-avdraget till att subventionera ombyggnation för klimatanpassning eller energieffektivisering. Dagens skattesubvention används ofta för att ersätta fullt fungerande kök och används dubbelt så mycket av höginkomsttagare jämfört med medel- och låginkomsttagare. Genom att förändra avdraget till att i stället subventionera klimatanpassning eller energieffektivisering i alla fastigheter  – oavsett upplåtelseform – skulle det kunna fördelas mycket mer rättvist och användas för att göra våra bostäder mer klimatsmarta.
Ge Svenska kraftnät ansvar att säkra effektsituationen i hela landet. I dag finns ingen enskild aktör med ansvar för effektsituationen i Sverige. Svenska kraftnät är ansvariga för stomnätet i landet och lokala distributörer för att distribuera effekt i olika delar av Sverige. Genom att ge Svenska kraftnät ansvaret för att säkra eldistributionen så ser vi till att effektbrist inte hindrar den nödvändiga klimatomställningen.
Inför högre banavgifter för andra tågoperatörer än SJ. Järnvägen är helt skattefinansierad och SJ som ägs av svenska staten återför all sin vinst till skattebetalarna. Konkurrerande tågoperatörer för däremot ut sin vinst ur landet, trots att de använder samma skattefinansierade järnväg. Därmed är det rimligt att också de är med och finansierar underhållet av järnvägen.
Reglera bort inrikesflyget på sträckor där tåget tar mindre än tre timmar. Inrikesflyget står för bara ungefär en tjugondel av utsläppen från svenskarnas flygresor. Samtidigt är det de flygresor som Sverige ensamt kan reglera. Inrikes bör flyget prioriteras till de sträckor som är svårtillgängliga med tåg. Med stora satsningar på järnvägen så kan Sverige också begränsa flygets utsläpp. Ett exempel är flygresor mellan Göteborg och Stockholm.

Dessa förslag är ett steg för att få tillbaka klimatdebatten dit den ska vara. Där individuellt ansvar möts upp med offentliga insatser som gör det möjligt att ändra sättet man lever på utifrån sina egna förutsättningar.

Vi har gjort den här resan förut. Låt oss göra den resan igen.

Emilia Bjuggren, oppositionsborgarråd för Socialdemokraterna i Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev