söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sluta kampanja och ta fajten för våra arbetsvillkor

Vi håller med Lärarförbundet om att vi måste bli många, men många blir vi genom facklig kamp – inte genom reklamkampanjer. Förbundet måste visa i handling att de tar fajten för våra arbetsvillkor, slutreplikerar Linnea Lindquist, Peter Majrud och Ingela Bursjöö.

Publicerad: 3 september 2019, 11:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Ann Jonasson, Bildbyrån / Lärarförbundet


Ämnen i artikeln:

RektorerLärarförbundetLärare

Slutreplik. Sixten Frixon, kanslichef på Lärarförbundet, skriver i sin replik att syftet med förbundets reklamkampanj är att skapa opinion för läraryrkets betydelse – hos politiker och allmänheten. Vi tror inte att någon politiker eller allmänheten för den delen har en annan åsikt än att läraryrket är betydelsefullt. Behövs det verkligen en riksomfattande reklamkampanj som sannolikt kostar flera miljoner för att belysa det?

Vi är av den åsikten att för att rekrytera medlemmar till lärarförbundet så måste förbundet visa i handling att de tar fajten för våra arbetsvillkor. Där visar tyvärr Lärarförbundet inte tillräcklig handlingskraft. Vi håller med Sixten Frixon om att vi måste bli många, men många blir vi genom facklig kamp – inte genom reklamkampanjer.

Argumentet att kostnaderna inte offentliggörs på grund av risken att få betala mer i framtiden för kampanjer håller inte. För det första så borde inte Lärarförbundet göra fler kampanjer som dessa då medlemspengarna bör gå till fackligt arbete. För det andra så väger argumentet att redovisa var medlemmarnas pengar går till tyngre än risken att missa framtida rabatter.

Det är med stor oro som vi ser hur Lärarnas Tidning helt slutat att granska skolan, även om det är som Sixten Frixon säger att den redaktionella policyn inte har ändrats. Men i praktiken har den ändrats eftersom Lärarnas Tidning inte gör tillräckligt kritiska granskningar längre.

I stället är det Tankesmedjan Balans som varit den kritiskt granskande faktorn och deras arbete har gett allmänheten en skrämmande inblick i hur nedskärningarna döljs genom att kallas effektiviseringar. Det finns mycket att granska men Lärarnas Tidning låter bli. Priset för utebliven skoljournalistik i medlemstidningen är mycket högre än den eventuellt minskade kostnaden för tidningarna.

Vi håller med  Sixten Frixon om att vi ska sträva efter att bli många. Vi tror på facklig kamp, kollektivavtal som gör skillnad på riktigt och transparens gällande vad medlemmarnas pengar går till. Det i kombination med en medlemstidning som ägnar sig åt kritisk skoljournalistik tror vi kommer locka många nya medlemmar till Lärarförbundet.

Linnea Lindquist, rektor och medlem i Lärarförbundet

Peter Majrud, lärare och medlem i Lärarförbundet

Ingela Bursjöö, lektor och fd medlem i Lärarförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev