Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sluta förväxla patientens valfrihet med vårdbolagens

Att Moderaterna i Region Stockholm prioriterar dyra privatiseringar framför en jämlik nära vård är tydligt. Det behövs en stark politisk vilja om vi ska klara av att bygga ut den nära vården, korta vårdköerna och minska hälsoklyftorna, slutreplikerar regionrådet i opposition Talla Alkurdi (S) till vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M).

Publicerad: 18 oktober 2019, 11:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Socialdemokraterna har under många år pekat på behovet av ökade resurser till vårdcentralerna, skriver Talla Alkurdi (S).

Foto: Brita Nordholm / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdVårdcentralerRegion StockholmVårdköerArbetsmiljö

Det är påfallande hur nöjd Tobias Nässén (M) verkar vara över situationen på vårdcentralerna i Stockholm. Det är inte den bild jag får när jag träffar hårt arbetande personal på vårdcentralerna, som upplever att resurserna inte räcker till och att arbetsmiljön är ohållbar.

Faktum är att vårdcentralerna har  varit grovt underfinansierade under många år och att primärvårdens andel av budgeten i stort stått still mellan 2006 och 2017 trots att primärvården fått allt fler uppgifter. Det är därför tyvärr inte förvånande att en ny undersökning visar att en majoritet av de äldre i Stockholm får vänta i två veckor eller mer för att träffa sin egen läkare.

Socialdemokraterna har under många år pekat på behovet av ökade resurser till vårdcentralerna. I det blågröna styrets budget för 2020 saknas dock en sådan tydlig prioritering. Istället föreslås ytterligare kostnadsdrivande privatiseringar. Socialdemokraterna kommer däremot även i år att prioritera mer resurser till vårdcentralerna i vårt budgetförslag. Vi gör det för att vi vet att en utbyggd nära vård skapar en ökad trygghet för invånarna, minskade hälsoklyftor och ett mer effektivt sjukvårdssystem.

Tobias Nässén påstår även felaktigt att vi socialdemokrater skulle vara emot patientens valfrihet och privata vårdgivare. Det är naturligtvis ett falskt påstående. Vad Nässén gör är emellertid att förväxla patientens valfrihet med vårdbolagens.

Moderaterna har i Region Stockholm infört ett system med 39 olika vårdvalsmarknader där det är helt upp till vårdbolagen att bestämma var vården ska finnas samt där vårdbolagen har fri dragningsrätt på skattebetalarnas pengar. Detta har skapat en mycket ojämlik fördelning av vård i vårt län och har dessutom dränerat vården på resurser. Vi vill istället att vård ska finnas i hela vårt län och inte bara där vårdbolagen kan gå med vinst.

Det vore klädsamt om Moderaterna ville prata mer om hur de vill se till att vårdens pengar ska gå till en utbyggd primärvård istället för att skylla regionens ekonomiska underskott på regeringen.

Talla Alkurdi, regionråd i opposition (S), Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev