tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Slöso: Är detta konst skattebetalarna vill ha för sina pengar?

I dag tappar kommuner och regioner alldeles för ofta huvudet vid inköp av konst eller olika sorters utsmyckningar av den offentliga miljön, skriver Slöso Josefin Utas.

Publicerad: 7 juli 2021, 08:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Enhörningsstatyn i Malmö är en bra symbol för kommunpolitikernas unika förmåga att slösa med andras pengar som om de vore oändliga, skriver Josefin Utas.

Foto: Johan Nilsson/TT


Ämnen i artikeln:

KulturpolitikHur ska politiken styra kulturen?KommunerRegioner

Det sägs att ett mål med konst är att väcka känslor, kanske till och med provocera. Därmed inte sagt att den konst vi alla är med och finansierar genom skatten kan ha ansetts fylla sitt syfte bara för att den provocerar. 

LÄS OCKSÅ: Lär er respektera principen om armlängds avstånd, politiker 

Borlänge kommun har anlagt ett nytt konststråk i Paradisparken som har väckt stor uppmärksamhet, eller ska man snarare säga: Ilska. Det består av verket ”Draperad konst” som utgörs av tretton olika skulpturer. För mer än 1,7 miljoner kronor har invånarna fått något som ser ut som lump eller skräp där de bor. För vems väl och ve har detta skett, egentligen? 

Utanför en sporthall i Kungsängen i Upplands-Bro kommun står nu en sju meter hög pelare med en blå figur på. Det är verket ”Ping pong”, som kostat nära 800 000 kronot. Som någon uttryckte sig ser det ut som en påtänd smurf med ögon och tunga som rör sig fram och tillbaka. Detta ansåg politikerna var positivt att göra med platsen utanför idrottshallen, för allmänhetens bästa. Hur är det möjligt?  

LÄS OCKSÅ: Efter strid: Stopp för politiker att välja konst 

Malmö stad har nyligen köpt in en sex meter hög rosa blinkande enhörning på en regnbågsfärgad sockel för 900 000 kronor. Detta, som staden vill kalla ”gestaltning” och inte konst, är del av stadens deltagande i World Pride, ett jippo som kostar kommunen över 30 miljoner kronor. 

Enhörningen ska enligt kommunpolitikerna väcka glädje och signalera att alla är unika, men stadens invånare var inte helt ense om att det verkligen lyckades. Inte heller de som finansierar Malmös budget, som till närmare en fjärdedel består av pengar från det kommunala utjämningssystemet. Snarare är enhörningen en bra symbol för kommunpolitikernas unika förmåga att slösa med andras pengar som om de vore oändliga.

I dag tappar kommuner och regioner alldeles för ofta huvudet vid inköp av konst eller olika sorters utsmyckningar av den offentliga miljön. Här måste de folkvalda tänka ett varv till.

När kommuner eller regioner köper konst eller utsmyckningar varken kan eller ska de folkvalda avhända sig ansvaret för vad som görs med pengarna. De är allmänhetens representanter. De som för medborgarnas talan då de själva inte kan tillfrågas om vad de tycker.

En fråga som måste ställas är om dessa verk och utsmyckningar efterfrågas av dem som betalar för dem. Är det detta skattebetalarna vill ha för sina pengar? Hade de hellre valt att pengarna lagts på annan konst, skolan, eller en skattesänkning? Det behöver ansvariga politiker fundera på. De måste också tänka på vad medborgarna kan tänkas anse om hur de offentliga miljöerna ser ut. 

LÄS OCKSÅ: ”Kulturfrågan är inte känslig om den förankras hos folket”

Att det finns skattepengar att tillgå gör det inte fritt fram att lägga dem på vad som helst. Våra skattepengar är inte till för att leka med. Att människor provoceras av att skattemedel slösas bort på smal eller svår konst är inte detsamma som att konsten fyller sitt syfte. 

Det är inte Slöseriombudsmannens (Slösos) roll att vara smakdomare. Men det är Slösos roll att påtala behovet av att skattepengar hanteras ansvarsfullt. 

Var sak har sin tid och plats. Det finns andra platser för konst än i det offentliga rummet och det finns även andra finansiärer av konst än skattebetalarna.

Josefin Utas, Slöseriombudsmannen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev