Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Slösa inte med skattepengar vid upphandling

Enligt en ny rapport från Konkurrensverket är det totala värdet på den offentliga upphandlingen i Sverige oerhörda 683 miljarder kronor under 1 år. 70 procent av upphandlingarna utannonseras av kommuner och kommunägda bolag. Av dessa avbröts hela 13 procent i förtid och 6,5 procent överklagades. Som en konsekvens blir det en högre nota till skattebetalarna i slutänden. Vi måste minska detta slöseri.

Publicerad: 19 mars 2019, 10:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

SkatterKommunerFörvaltning

Våra medlemsföretag arbetar med att lägga tak och tätskikt. Tjänster som efterfrågas över hela landet och ofta köps av landets kommuner via upphandlingar. Tib - tak- och tätskiktsentreprenörernas branschorganisation i Sverige - vill se schyssta spelregler vid dessa upphandlingar. Vi vill att de seriösa företagen belönas och anlitas. Vi är helt enkelt trötta på att se hur anbud vinner som endast konkurrerar med lägsta pris och där kvalitet inte sätts i fokus. För oss är det viktigt att upphandlingarna ska leda till en god affär, för samtliga parter, inte minst för skattebetalaren som står för slutnotan.

Ett sätt att minska skatteslöseriet är att offentliga aktörer enbart upphandlar seriösa företag, och inte enbart fokuserar på lägsta pris. Det kanske är lätt säga i teorin, men hur görs det då i praktiken? Från takbranschens sida har vi kommit till slutsatsen att en auktorisation är rätt väg att gå. Vi sätter upp hårda krav och kriterier på de företag som vill bli auktoriserade. Vi genomlyser och granskar företagen årligen. Företagen skall ha betalat skatt och avgifter, ha rätt sorts försäkringar samt ha genomgått den senaste utbildningen inom området. Man ska även kunna uppvisa 5 referenser på lyckade arbeten under förra året. En auktorisation stärker företagens erbjudande, men ger också upphandlaren en kvalitetsgaranti.

Den 7 mars 2014 dömde förvaltningsrätten i Stockholm i ett ärende som ses som vägledande för offentliga upphandlare runt om i landet. Domen, som även har kommit att kallas för Nacka-domen, har betytt att kommuner får ställa ett ”skall-krav” vid upphandlingar där de kan kräva att den vinnande leverantören är TIB-auktoriserad. Domen slog fast att de kvalitetskrav som sätts i samband med en TIB-auktorisation även ska gälla vid offentliga upphandlingar av takarbeten. Framförallt kan upphandlarna välja företag utan risk för att få upphandlingen upphävd eller riskera ett överklagande från ett förlorande bud. Byggprojekten kan därmed minimera riskerna förknippade med dyrbara förseningar samtidigt som de kan känna sig trygga med att företaget de valt levererar på ett tillfredställande sätt.

Det är dyrt med avbrutna upphandlingar och det kostar dyrbar tid och pengar att få en upphandling överprövad. Notan står i slutändan skattebetalaren för. Det är därför viktigt att upphandlingarna som kommunen och de kommunala fastighetsbolagen gör blir rätt, redan från början. Vår rekommendation till upphandlarna är glasklar – välj företag som vet vad de gör och som vill göra rätt. Vi vill se jobben bli gjorda på rätt sätt för att i slutändan tjäna medborgarna, inte belasta dem med en dyr slutnota.

Classe Persson, ordförande TIB-auktorisationsnämnd

Jimmy Adlerberth, ordförande TIB, tak- och tätskiktsentreprenörernas branschorganisation i Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkatterKommunerFörvaltning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev