fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Skuldsättningen i Stockholm skenar under borgarna

Sedan det borgerliga styret tog över efter valet så har stadens skuld ökat med 17 miljarder kronor. Det är alltså en ökning med mer än 1,1 miljard kronor i månaden. Det skriver Stockholms oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S).

Publicerad: 9 mars 2020, 12:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Som att sälja sitt hem för att kunna betala hyran, menar Wanngård om majoritetens försäljningar. Foto: Johanna Lundberg/Maxim Thoré/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Stockholm

Konstigt nog har ingen uppmärksammat vad som håller på att hända med Stockholms stads skuldsättning. Möjligtvis anses det som ogenomtränglig materia. Går man igenom siffrorna finns det dock anledning till stor oro. Sedan det borgerliga styret tog över efter valet så har stadens skuld ökat med 17 miljarder kronor. Det är alltså en ökning med mer än 1,1 miljard kronor i månaden. Slår man ut detta på varje enskild stockholmare så innebär det för oss som bor här att vår ”egna” del av skulden har ökat från 47 564 kronor till 64 084 kronor på lite drygt ett år. På bara ett år har alltså varje stockholmares ”egen” del av skulden ökat med nästan 17 000 kronor. På något sätt kommer vi alla få betala tillbaka detta framöver, genom nedskärningar i verksamheter eller skattehöjningar. Detta är inte abstrakt, det påverkar oss alla.

Efter det första hela året med den nya borgerliga majoriteten verkar kontrollen således helt ha tappats. Men det är inte bara det att det moderata finansborgarrådet skuldsätter staden och dess invånare upp över öronen. Vi ser också oroväckande tendenser att majoriteten säljer av stadens fastighetsbestånd för att täcka upp de ekonomiska hål som skattesänkningarna har skapat. Senast sålde man skolfastigheter för 421 miljoner. Man ska veta att den typen av försäljningar är engångsföreteelser, pengar in en gång. Det är som att sälja sitt hem för att kunna betala hyran. Inte direkt ett ansvarsfullt sätt att hantera stadens ekonomi.

Stockholm tillhör en av landets allra rikaste kommuner. Tillväxten och sysselsättningen har ofta varit högre i Stockholm än i övriga landet. Vår skatt är rikets 6:e lägsta.

Det är lätt att tro att allt är i sin ordning – men det vore att lura sig själv. Tvärtom tappar nu Stockholm i sysselsättningstillväxt jämfört med övriga riket. Standard and Poor's - företaget som har i uppgift att granska Stockholms finanser - varnar nu för att kreditbetyget kan komma att sänkas. Orsaken är såklart den skenade skuldsättningen.

Eftersom man dessutom verkar ha släppt på alla ambitioner när det gäller att bygga bostäder, så förlorar Stockholm ytterligare en viktig intäktskälla från den markförsäljning som ett högt bostadsbyggande ger. Det är många saker att hålla reda på, men gräver man ner sig i siffrorna och lägger ihop allt så skapar detta en mycket dyster bild. Inte minst eftersom vi ser tecken på att vi är på väg in i en lågkonjunktur där starka finanser och investeringar behövs.

Stockholm växer och vår stad kommer behöva investera i skolor, bostäder och kollektivtrafik. Att staden i det läget behöver låna till delar av dessa investeringar är inte i sig förvånande. Det som bör göra oss alla oroade nu är dels att den nya majoriteten tycks ha tappat kontrollen och att det kombinerats med flera dåliga affärer med skattebetalarnas pengar.

Stockholm har haft en stark ekonomi – men inget kommer av sig självt. Det förutsätter en ansvarsfull politik som prioriterar ordning och reda, finansierade reformer och ett högt bostadsbyggande. Då klarar staden att göra nödvändiga investeringar utan att skuldsättningen skjuter i taket. Därför behöver Stockholm en ny, ansvarstagande, ekonomisk politik.

Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S), Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Stockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev