fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Skriv ut valsedlarna bakom de gröna skärmarna”

Vi bör använda den moderna tekniken för att göra vårt valsystem bättre och mer robust. Ställ en skrivare bakom varje grön skärm, föreslår Per Pettersson (C) och Rickard Nordin (C).

Publicerad: 24 oktober 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Per Pettersson (C) och Rickard Nordin (C). Foto: Fredrik Wennerlund/Centerpartiet


Ämnen i artikeln:

Val 2022Centerpartiet

Sveriges valsystem har varit ganska oförändrat under lång tid. Den nya vallagen som började gälla i årets val har gjort små justeringar för att öka valhemligheten och minska möjligheten att påverka väljare, men i stora drag är valsystemet med valsedlar samma som det varit under hela den svenska demokratins historia. Det är ett robust system som exempelvis inte går att hacka elektroniskt, men årets val har visat att det har brister.

Det är nog få som har missat rapporteringen om de långa köerna såväl på valdagen som dagen innan och berättelserna om väljare som givit upp och gått hem istället för att lägga sina röster. Det är helt oacceptabelt. Orsaken verkar ha varit för få ställ med valsedlar, där väljare i lugn och ro ska plocka valsedlar innan de går bakom en grön skärm för att eventuellt kryssa sin favoritkandidat och lägga valsedlarna i kuvert. Många verkar ha lagt mer tid på att plocka valsedlar än att lägga dem i kuvert, samtidigt som ställen varit betydligt färre än de gröna skärmarna. 

LÄS MER: Maktspelets vinnare och förlorare: Så många topposter får partierna i kommunerna 

Efter valdagen har det också visat sig att personröster kan ogiltigförklaras om väljarna är ostadiga på handen. Valmyndighetens riktlinjer säger att om linjerna i ett kryss rör vid flera rutor, även om det tydligt har sin mittpunkt i en ruta, ska rösten inte räknas som en personröst. Det innebär en diskriminering av framför allt äldre och personer med vissa funktionsvariationer. Det finns också rapporter om att valsedlar från vissa partier saknats, trots att de levererats till vallokalen. 

Systemet med fysiska valsedlar är i grunden bra. Hur robust du än bygger ett elektroniskt valsystem finns alltid risk för elektroniska intrång – speciellt om det är uppkopplat, men även om röster bara lagras elektroniskt lokalt. Hur långt datasäkerheten än kommer ligger hackarna alltid hack i häl, eller till och med före. 

Vi bör dock använda den moderna tekniken för att göra vårt valsystem bättre och mer robust. 

Vi vill se en skrivare bakom varje grön skärm för att skriva ut valsedlar. Via en pekskärm med ett tydligt gränssnitt kan väljaren i varje val välja parti och om hen så vill också välja en kandidat, och få en korrekt valsedel utskriven. Det skulle fixa flera av bristerna i nuvarande valsystem:

1. Det skulle aldrig saknas valsedlar för partier i vallokalerna när valsedlarna skrivs ut efter behov. Miljöpåverkan skulle också minska då distributionen av tusentals valsedlar till varje vallokal skulle upphöra.

2. Köerna skulle minskas genom att man har lika många skrivare som röstbås.

3. Valsedlarna skulle skrivas ut korrekt och personröster skulle aldrig kunna bli ogiltiga på grund av slarvigt skrivna kryss.

4. Inga partier skulle få fördelar genom att få sina valsedlar distribuerade av Valmyndigheten, utan alla registrerade partier skulle få samma möjligheter.

Genom att fortsätta använda fysiska valsedlar behåller vi samtidigt ett valsystem som inte går att påverka med elektroniska intrång. En utskriven valsedel går också att kontrollera innan den läggs i ett kuvert. Problem med tekniken kan hanteras genom att ha ett mindre antal förtryckta valsedlar på plats i varje vallokal att använda vid exempelvis strömavbrott. 

Vi är fullt medvetna om att investeringen i teknik kommer att kosta. Vi tycker ändå att det är en investering väl värd att göra för att göra vårt valsystem ännu bättre. Vi tror att det är en investering som lönar sig i längden, både ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv. Med målmedvetet arbete tror vi att ett sådant system skulle kunna vara på plats redan till valet 2026.

Per Pettersson (C)
Kommunikatör

Rickard Nordin (C)
Riksdagsledamot

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Centerpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev