måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SKR: Vi är inte en myndighet

Vi är en ideell organisation utan myndighetsutövning och därför gäller inte offentlighetsprincipen för SKR. Men vi försöker vara så öppna som vi bara kan, skriver Staffan Isling i en replik till informationssäkerhetsexperten Fia Ewald.

Publicerad: 16 december 2019, 11:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi vill vara så öppna som möjligt, skriver Staffan Isling, vd SKR. Foto: SKR


Ämnen i artikeln:

MyndigheterSKROffentlighetsprincipen

Skribenten Fia Ewald skriver i ett inlägg på Dagens Samhälles debattsida 11/12-19, att ” Enligt svensk lagstiftning ska offentlighetsprincipen tillämpas i alla myndigheter (inklusive kommuner och regioner) samt kommunala bolag med mera. För en ytlig betraktare förefaller SKR uppfylla kriteriet.”

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är inte en myndighet. SKR är en ideell förening. Liksom andra medlemsorganisationer, exempelvis fackliga organisationer.

SKR:s tjänster för medlemmarna innefattar bland annat tjänster som exempelvis avtalsförhandlingar med fackliga organisationer om centrala avtal, förhandlingar med staten om finansieringen, ramavtalsupphandlingar, rådgivning och service, stöd i verksamhetsutveckling, samt mycket annat som görs för att stödja kommuner och regioner i deras viktiga verksamheter.

Precis som en arbetsgivarorganisation på den privata marknaden eller en facklig organisation så kan vi inte vara öppna med hur förhandlingar går innan avtalen är slutna. Dessa krav finns strikt reglerade i avtal med de fackliga organisationerna. Likaså med de överenskommelser vi gör med staten kring finansiering. Dessa blir offentliga när de är klara.

SKR har precis som andra organisationer, revisorer, både politiska och yrkesrevisorer, som granskar att avgiften används till det som kongressen och styrelsen beslutat om för SKR:s verksamhet.

Skribentens släng om makthavare i hemlig stugvärme lämnar vi åt sidan. Någon sådan finns inte i SKR:s organisation. Vi vill vara så öppna som möjligt och redovisar det vi gör även om vi inte är en myndighet.

Staffan Isling, vd för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

SKR:s förbundsavgift

Ramen för förbundsavgiften fastställer kongressen vart fjärde år och styrelsen beslutar sedan årsavgiften varje år. Inom ramen för perioden 2017-2020 är förbundsavgiften 0,13 promille vilket innebär för 2019, 522 miljoner kronor.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev