Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”SKR måste ge stöd i arbetet med öppna data”

Vi kräver att SKR tar en aktiv roll i att samordna och guida kommuner och regioner i arbetet med öppna data, skriver debattörer från Karlskrona, Umeå, Uppsala och Sollentuna.

Publicerad: 7 april 2022, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jörgen Nilsson, Maria Söderlind, Rojda Sjöö och Joakim Uddling.


Ämnen i artikeln:

SKRKlimat

Öppna data har blivit så viktigt för alla kommuner och regioner att det nu krävs någon som samordnar insatserna. Trots att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har som mål att arbeta med öppna data görs ingenting. Varför?

Öppna data ökar transparensen i samhället, vilket stärker demokratin och hjälper oss att nå klimatmålen. Utan tillgång till rätt information på rätt sätt kommer vi inte att kunna lösa de stora utmaningar vi står inför.

LÄS MER: Digitaliseringsstrategen: ”Datadrivna beslut blir en gamechanger”

Laddstationer, luftkvalitet, buller, parkeringsplatser, fastighetsuppvärmning – bara fantasin sätter stopp för vilka data som kan samlas in och tillgängliggöras.

Regeringen vill att Sverige ska bli bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter – men vägen dit är lång: I globala rankinglistor över tillgången till öppna offentliga data hamnar Sverige långt ner. Det är en väckarklocka, eftersom öppna data är en grundförutsättning inom många områden:

• Öppna data krävs för att skapa ett gynnsamt klimat för investeringar inom artificiell intelligens – ett område där EU ligger långt efter Kina och USA.

• Öppna data är grunden för att samhället ska kunna göra en klimatmässig omställning. Bara genom att mäta och dela resultatet kan man veta vilka insatser som ger störst effekt.

• Öppna data bidrar till samhällets utveckling och en modern offentlig sektor genom ökad insyn, högre effektivitet, bättre kvalitet och mer innovationskraft.

I strategidokumentet Utveckling i en digital tid slår SKR fast att alla data som får delas ska delas så öppet som möjligt. Trots det gör SKR i praktiken ingenting som underlättar detta mål. 

Mycket av arbetet med öppna data i Sverige har hittills drivits i projektform eller av enskilda aktörer. Det räcker inte. Det behövs stabilitet och långsiktighet.

Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, har visserligen gjort mycket för att stötta arbetet på nationell nivå, men DIGG:s uppdrag sträcker sig inte till att stötta kommuner och regioner på det sätt som behövs. 

SKR är den enda aktör som på ett naturligt sätt skulle kunna ta den rollen!

Flera kommuner och regioner är i stort behov av stöd och samordning från SKR för att lyckas. Det räcker inte med att enbart publicera öppna data, den måste också publiceras på samma sätt av alla.

I dag saknas en nationell, samordnande kraft som skapar nödvändiga förutsättningar och ansvarar för att kartlägga, standardisera och ge rekommendationer kring arbetet. Vi kräver därför att SKR nu tar en aktiv roll i att samordna och guida kommuner och regioner i arbetet med öppna data. Vinsterna är stora och kostnaderna små.

Jörgen Nilsson
Verksamhetsutvecklare Digitaliseringsenheten, Karlskrona kommun

Maria Söderlind
Central samordnare öppna data, Umeå kommun

Rojda Sjöö
It-strateg/Öppna data-samordnare, Uppsala kommun

Joakim Uddling
Förändringsledare digitalisering, Sollentuna kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SKRKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev