Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Skolorna får ta smällen när Migrationsverket sviker

Migrationsverket vältrar över kostnader på Kommunsverige. Konkret innebär det att kommuner som Botkyrka tvingas spara och får sämre skolor. Kommunerna måste nu kompenseras fullt ut för statens åtaganden, skriver Willy Viitala (M) Botkyrka kommun.

Publicerad: 30 oktober 2019, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Konkret innebär det här att kommuner som Botkyrka får sämre skolor.”

Foto: Fredrik Karlsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

MigrationsverketNyanlända

Migrationsverket håller i detta nu på att vältra över mer och mer kostnader på hela Kommunsverige. Kommuner som Filipstad, Järfälla, Tranås med flera har vittnat om detta.

Kostnaderna för försörjningsstöd ökar, liksom kostnaderna för de olika skolformerna. Utöver det finns det en utbredd problematik kring bostadsbristen i storstadsregionerna. Stora delar av Kommunsverige, däribland Botkyrka, står inför ekonomiskt tuffare tider. Det vittnar inte minst de krav på effektivisering som åligger kommunernas verksamheter de kommande åren om.

Hur ser det då ut i Botkyrka kommun, som har Sveriges mest mångkulturella befolkning och flera särskilt utsatta områden?

Av utbildningsnämndens prognostiserade underskott på drygt 35 miljoner kronor för 2019 är 22 miljoner kronor lägre intäkter från Migrationsverket och 4 miljoner kronor högre volymer av nyanlända i grundskolan. Totalt 26 miljoner kronor.

Alltså är det cirka 74 procent av underskottet som kan kopplas till främst två saker.

Det ena är regeringens medvetna strategi att låta kommunerna ta en allt större andel av kostnaderna som borde åligga staten (genom Migrationsverket). Det innebär rent konkret att kommuner som Botkyrka får sämre skolor för sina elever.

För 2020–2023 ligger besparingar på 250 miljoner kronor på Botkyrkas skolor. Redan under 2020 kommer vi att behöva skära i elevpengen och försämra kvaliteten.

Det andra som underskottet kan kopplas till är kombinationen av EBO-lagen och det stora antal flyktingar som kom hösten 2015, som i sin tur har lett till transformeringen av det politiska landskapet och hela den politiska debatten.

Kommunerna bör kompenseras fullt ut för sina merkostnader för statens åtaganden. Medger statsfinanserna inte detta så bör konsekvensen synas i en stramare migrationspolitik, inte i klassrummen och i ökande kostnader för försörjningsstöd.

Willy Viitala, 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden (M) Botkyrka

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MigrationsverketNyanlända

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev