söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Skolor ska inte muta sig till elever”

Vi gör i dag en anmälan till Skolinspektionen mot de kommuner som lockar elever till sina gymnasieskolor med löften om pengar, skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

Publicerad: 8 maj 2023, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Friskolornas riksförbundSkolinspektionenFriskolorGymnasiet

Södra Lapplands gymnasieförbund lockar elever till sina gymnasieskolor med löfte om pengar. Tilltaget är oacceptabelt och visar att elevperspektivet fullständigt tappats bort. Därför har vi i dag anmält kommunerna till Skolinspektionen.

Det är viktigt att man som ung kan påverka sin utbildning. Skolan är den plats där ungdomar tillbringar huvuddelen av sin vakna tid. Lika lite som vi vuxna skulle acceptera en dysfunktionell arbetsmiljö, lika lite ska ungdomar acceptera en sämre fungerande skola. Möjligheten att påverka är central.

LÄS MER: Lista: 30 tunga namn – de äger makten över skolan

Inflytandet över skolgången börjar redan före skolstart. Med skolvalet kan eleverna välja den skola de tror passar dem bäst. Och det är självklart flera saker som kan påverka vilken skola man väljer. En viktig fråga för många är vilken skola kompisarna valt eller i vilken skolmiljö man tror att man kommer att trivas. Men viktigast av allt är självklart i vilken skola man tror att man kommer att lära sig mest.

Södra Lapplands gymnasieförbund vill att eleverna ska bortse från trivsel, kompisar och kunskap och i stället välja skola därför att de får betalt för det. Det är att korrumpera unga människors framtidsdrömmar. Skolmutorna hotar att sabotera både elevernas skolgång och morgondagens kunskapssamhälle.

750 kronor i månaden är mycket pengar. Vanligtvis får en gymnasieelev 1250 kronor i månaden i studiebidrag. Men genom att välja en av Södra Lapplands gymnasieförbunds skolor kan en elev nästan fördubbla sitt studiebidrag. Det går att se lockelsen med ett sådant erbjudande för en ung person.

Det riktigt allvarliga är att erbjudanden, eller mutor, som de norrländska kommunerna nu gör sig skyldiga till riskerar att förstärka ojämlikheter. För alla de familjer som har svårt att få ekonomin att gå ihop är pengarna ett välkommet bidrag till hushållskassan – hela 22 500 kronor. Även om pengarna kan vara välkomna är det nog få föräldrar som vill att de egna barnen ska ta ansvar för hushållsekonomin genom sitt val av skola. Mer troligt är att barn åsidosätter sig själva för att hjälpa sina familjer. Det är överväganden som inget barn ska behöva göra.

Under förra året slöt Friskolornas riksförbund en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om vägledning för marknadsföring av gymnasieskolor. Standarden togs fram i samarbete med Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd. Utöver att marknadsföringen ska präglas av god marknadsföringssed uttrycker överenskommelsen också att huvudbudskapet till eleverna ska handla om studiernas upplägg, genomförande och resultat.

Det råder ingen tvekan om att Södra Lapplands gymnasieförbund bryter mot överenskommelsen om marknadsföring. Man kan också ifrågasätta om de aktuella kommunerna följer kommunallagens likställighetsprincip som säger att kommuner måste behandla sina medlemmar lika. Då kan man rimligen inte ge vissa elever, som väljer ”rätt” skola ett kontant bidrag, medan den som väljer något annat blir utan. Därför väljer vi nu genom en anmälan att låta Skolinspektionen avgöra om kommunerna, med sina löften om pengar, har brutit mot lagen.

Ulla Hamilton
Vd, Friskolornas riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev