tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Skolelever förtjänar renare toaletter”

I dag används en skoltoalett tre gånger så mycket som en genomsnittlig kontorstoalett, ändå städas de bara hälften så ofta. Sveriges kommuner måste bli betydligt bättre på att upphandla städning inte minst för att minska smittspridningen. Det skriver Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.

Publicerad: 17 augusti 2020, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Den enskilt främsta anledningen till att skoltoaletterna undviks är att de enligt eleverna luktar illa och är ofräscha,” skriver Pernilla Enebrink. Foto: Andrey Popov/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

AlmegaKommunerSmittskydd

I dagarna är sommarlovet slut och Sveriges elever är åter tillbaka i klassrummen runt om i landet. Med det höjs en varning från flera håll om att smittspridningen riskerar att åter öka. Då måste också städningen av skolorna tas betydligt mer på allvar.

I dag används en skoltoalett tre gånger så mycket som en genomsnittlig kontorstoalett, ändå städas de bara hälften så ofta. Inte undra på att uppseendeväckande många elever uppger att de dagligen undviker toalettbesök i skolorna på grund av brister i städningen. Det är dags att ändra på detta. Sveriges kommuner måste bli betydligt bättre på att upphandla rätt mängd städning till skolan. Det är en viktig del i ekvationen för minskad smittspridning och bibehållen folkhälsa.

98 procent av alla kommunala städupphandlingar avgörs på lägsta pris. Det ger ofta otillräckliga leveranser som i förlängningen får oanade konsekvenser. Bland de som drabbas hårdast av kommunernas bristande upphandlingar är Sveriges elever. Enligt Skolverket gick cirka 700 000 skolungdomar i högstadiet och gymnasiet läsåret 2019/2020. Majoriteten av dessa gick i kommunala skolor.

I en nyligen genomförd undersökning som Almega Serviceföretagen tagit fram blir konsekvenserna av de bristande beställningarna för skolmiljön tydlig. Enligt undersökningen uppger 43 procent av landets högstadie- och gymnasieelever att de varje vecka eller oftare undviker att gå på toaletten i skolan. Det är alltså en mycket hög andel elever som bevisligen veckovis håller sig en hel skoldag för att de upplever att toaletterna är för ofräscha. Det behöver vi få en omedelbar ändring på.

79 procent av eleverna uppger att de någon gång har undvikit att gå på skoltoaletten, och två av fem, 43 procent, undviker toaletten i skolan varje vecka eller oftare. Den enskilt främsta anledningen till att skoltoaletterna undviks är att de enligt eleverna luktar illa och är ofräscha. Ett flertal av de övriga orsakerna till att toaletterna undviks är problem som är direkt kopplade till eftersatt städning. Andra orsaker är också att det finns en rädsla för att någon hör vad man gör på toaletten eller att det är slut på papper eller tvål.

I offentliga upphandlingar är det inte ovanligt att det ställs flertalet krav som i slutändan hamnar i skymundan av priset. Det är uppenbart att det är eleverna som tar konsekvenserna av dåliga upphandlingar. Det finns till och med exempel på att lärare behöver ägna tid åt att städa i stället för att fullt ut kunna fokusera på sitt jobb.

I ljuset av vår tids nya utmaningar där pandemin ställt saker på sin spets är det ännu viktigare att skolans huvudmän förstår skolmiljöns roll för vårt samhälle. Det går inte längre att negligera städningens roll i offentliga miljöer. Det är därför inte bara viktigt att upphandlingarna görs på rätt premisser, utan minst lika viktigt att skola och kommun följer upp tidigare ställda krav.

Såväl elever som vi på Almega Serviceföretagen är överens. Lösningen bör vara att rengöra toaletterna oftare. Så till Sveriges huvudmän inom skolan, upphandla den städning som är rimlig både för skolan och för samhällets bästa. Lägsta pris får inte vara måttstocken vare sig när vi pratar om våra barns arbetsmiljö eller minskad smittspridning.

Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AlmegaKommunerSmittskydd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev