söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SKL: ”Behovet inom vård och omsorg är gigantiskt”

Både privat och offentlig sektor står inför stora utmaningar att hitta rätt kompetens för att upprätthålla samma service och produktivitet som i dag, skriver SKL i en replik till Industriarbetsgivarna.

Publicerad: 22 februari 2019, 08:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ett av de största grundproblemen i dag är att elever och vuxna inte söker yrkesutbildningar i tillräckligt stor omfattning. Foto: Karl Nilsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

OmsorgPersonalbristSKRKomvuxVuxenutbildningYrkesutbildning

REPLIK ”Vi kan inte bara utbilda för vård och omsorg” skriver Industriarbetsgivarna i en debattartikel här i Dagens Samhälle (20/2).

Behovet av utbildad arbetskraft inom vård och omsorg är gigantiskt. Det behövs cirka 70 000 undersköterskor och 40 000 vårdbiträden under en tioårsperiod. De cirka 3 000 per år som utexamineras från gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram räcker förstås inte alls. SKL är enig med Industriarbetsgivarna om att det behövs fler med en yrkesutbildning inom industri. Så även inom flertalet andra yrkesområden, som restaurang, bygg och fordon och transport. Men det behövs inte färre som utbildar sig inom vård.

Ett av de största grundproblemen i dag är att elever och vuxna inte söker yrkesutbildningar i tillräckligt stor omfattning. SKL:s undersökning 2018 om regionalt yrkesvux visar att ett av de största hindren för att genomföra ett bredare utbud av yrkesutbildningar inom yrkesvux är att det saknas elever som vill läsa dem. Detta är särskilt påtagligt inom vissa utbildningar, till exempel industriteknik.

Förändringar inom många yrkesområden kräver ett gemensamt arbete med arbetslivet. Ett större ansvarstagande och engagemang från branscherna samt fokus på kvalitet är avgörande faktorer. Vi kan se att antalet vuxna som söker till vissa yrkesutbildningar ökar när branscher eller företag aktivt samarbetar med utbildningsanordnaren och till exempel erbjuder sex månaders provanställning efter slutförd utbildning. Därför är Industriarbetsgivarnas utspel välkommet och SKL ser gärna en fortsatt utveckling av samarbetet mellan industrin och kommunerna.

SKL ser också behov av andra åtgärder för att utveckla yrkesvux. Kravet på kommunal medfinansiering av lika många platser som kommunerna får statsbidrag för är ett stort problem som kan begränsa hur många platser de erbjuder inom regionalt yrkesvux. Det riskerar att bli ett än större problem i ett sämre konjunkturläge. En stabilare finansiering istället för ett årligt beslut om statsbidrag är också viktigt för investering i dyrare utbildningar – som industri.

Det finns även behov av nationella resurser till stödjande insatser i utbildningen som till exempel språkstöd och specialpedagoger. Det skulle göra det möjligt för fler vuxna att läsa en yrkesutbildning.

Per-Arne Andersson, avdelningschef, avd för utbildning och arbetsmarknad SKL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev