fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Skicka med finansiering när socialtjänsten ges nya uppdrag”

När ett helt lands samhällsutveckling går åt fel håll bekymrar det mig djupt att dess politiska ledning inte visar större intresse för socialtjänsten, skriver Ella Kardemark (KD).

Publicerad: 18 augusti 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ella Kardemark (KD), riksdagskandidat och socialnämndsordförande i Halmstad. Foto: Jan Olsson


Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenKristdemokraterna

Minus 33 miljoner kronor, minus 40 miljoner kronor, minus 49,6 miljoner kronor, minus 56,7 miljoner kronor, minus 33 miljoner kronor.

Det är socialnämndernas resultat 2021 i Uppsala, Säffle, Varberg, Gislaved och Halmstad.

I åtta år har jag varit socialnämndens ordförande i Halmstad. Vår socialtjänst består av medarbetare som vigt sina yrkesliv åt att varje dag finnas där för dem som behöver samhällets stöd.

LÄS MER: Våg av orosanmälningar efter påskkravallerna – ”Fått kontakt med nya familjer” 

Socialtjänsten är primärt ett kommunalt ansvar. Men när ett helt lands samhällsutveckling går åt fel håll bekymrar det mig djupt att landets politiska ledning inte visar större intresse.

När ansvarig minister fått frågan om vilka satsningar regeringen gjort på socialtjänsten har svaret varit att regeringen subventionerat vård enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Detta sades bland annat i SVT:s ”Agenda” den 12 december 2021.

Den vanligaste formen av LVU-vård sker i familjehem eller Hem för vård eller boende (hvb). Detta har inte subventionerats.

Det regeringen subventionerat är placeringar hos Statens institutionsstyrelse (SiS). SiS-placeringar är oerhört kostsamma för kommunerna och görs när alla andra möjligheter är uttömda. 

2016, under samma regerings ledning, meddelades kommunerna följande: ”Vid årsskiftet tvingas SiS till en kraftig avgiftshöjning. Orsakerna är underskott i avgiftsfinansieringen, löneglidning, ökade kostnader för sjuklön, övertid, vikarier och kostnader för utbyggnad av SiS kapacitetsökning.”

Kommunerna har alltså under fem års tid bekostat både SiS försök att åtgärda en dålig arbetsmiljö och den nödvändiga utbyggnaden för att staten ska kunna ta sitt eget ansvar.

Det är dessa kraftigt höjda avgifter som regeringen nu tillfälligt rabatterar och kallar för en stor satsning på socialtjänsten.

En satsning värd namnet hade i stället varit att höja kvaliteten på SiS-vården, att skicka med finansiering när socialtjänsten ges nya uppdrag och att orka driva igenom den nya socialtjänstlagen.

Mitt parti vill även införa en nationell social insatsstyrka för att hjälpa kommunerna i det brottsförebyggande arbetet och finansiera föräldrastödsprogram med statliga medel.

När hela samhällsutvecklingen går åt fel håll duger det inte att enkom lägga ansvaret i kommunernas knä.

Socialtjänstens uppgift måste förbli att bekämpa samhällsproblem – inte att bekämpa ekonomiska underskott.

Ella Kardemark (KD)
Riksdagskandidat och socialnämndsordförande i Halmstad

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev