måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Skanska: Låt omstarten driva på för klimatneutralitet

Vid markförsäljning och upphandling kan kommuner starkt bidra till ett mer hållbart byggande genom att belöna klimatåtgärder. Om alla samhällsfastigheter upphandlades med höga klimatkrav skulle det bidra till ett bättre klimat och förflytta byggsektorn mot klimatneutralitet, skriver Skanska Sveriges vd Gunnar Hagman och chef klimatneutralitet Agneta Wannerström.

Publicerad: 12 oktober 2020, 17:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vår uppmaning är att låta upphandlingen av exempelvis nästa skola eller äldreboende ske med tydliga och höga klimatambitioner,” skriver Gunnar Hagman och Agneta Wannerström.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Hållbart byggandeKlimatKommunerNäringslivet

Pandemin har slagit hårt mot hela samhället och Sverige står nu inför en omstart. Att klara av den, en utbyggnad av samhället och samtidigt nå Sveriges mål om fossilfrihet 2045 är en förutsättning för landets fortsatta konkurrenskraft. Det är bråttom att agera på klimatkrisen nu. Läget är tufft. Men förutsättningarna för att lyckas finns.

När vi nu står inför stora offentliga investeringar är det viktigt att ta tillvara på kraften som hållbarhetskrav i upphandlingar har för att styra mot ett mer hållbart samhälle. Enligt Upphandlingsmyndigheten står infrastruktur och bygg för hälften av utsläppen från statlig upphandling. Vissa offentliga aktörer har ambitiösa klimatmål, men många saknar utsläppsmål för byggandet samt tydliga krav i upphandlingen av byggprojekt.

Kommuner kan vid markförsäljning och upphandling starkt bidra till mer hållbart byggande genom att belöna klimatåtgärder. Om alla samhällsfastigheter upphandlades med höga klimatkrav skulle det bidra till ett bättre klimat och förflytta byggsektorn mot klimatneutralitet. Vår uppmaning är att låta upphandlingen av exempelvis nästa skola eller äldreboende ske med tydliga och höga klimatambitioner. Bjud in leverantörer och entreprenörer för att ge sin syn på tänkbara klimatlösningar som kan efterfrågas.

Det finns också mer att göra för en förbättrad bostadsmarknad. Skanska byggde det första Svanenmärkta huset 2005 och sedan 2017 är alla våra bostadsrätter Svanenmärkta. När vi frågade hur människor vill bo år 2030 svarade åtta av tio att det är viktigt att bo i en hållbar bostad. Nästa år kan vi för första gången erbjuda klimatneutrala bostäder. Men det finns utmaningar för att bygga fler.

För att nå dit behövs ekonomiska incitament från politiken. Vi har föreslagit en grön flyttbonus, som skulle innebära sänkt reavinstskatt, för den som väljer att flytta till en miljöcertifierad bostad och som är byggd med låg klimatpåverkan. Kommuner kan också premiera klimatprestanda vid marktilldelning och i anbud. Därutöver behöver kreditrestriktioner och amorteringskrav ses över.

Näringslivet behöver också ta sitt ansvar och bidra. Skanska medverkar i Omstartskommissionen som presenterat en rad förslag för en grön omstart och vi arbetar för att uppnå vårt mål att bli klimatneutrala senast 2045. Som en del i det arbetet har vi utvecklat en betong med upp till halverade koldioxidutsläpp, lanserat en asfalt som tar nya innovativa kliv mot att bli klimatneutral och nyligen pre-certifierades ett av våra kontor inom NollCO2 – den nya certifieringen för klimatneutrala byggnader. När detta efterfrågas ser vi tillsammans till att det som byggs blir mer hållbart.

Vi har alla ett ansvar för kommande generationer att bidra med lösningar och minska klimatpåverkan. Omstarten av samhället behöver bromsa klimatförändringarna och bidra till att nå hela vägen fram till klimatneutralitet. Tillfället är nu.

Gunnar Hagman, vd, Skanska Sverige

Agneta Wannerström, chef klimatneutralitet, Skanska Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev